Gewürztraminer - charakterystyka szczepu winorośli

Gewürztraminer to bardzo aromatyczna odmiana winorośli, mająca tyluż miłośników, ilu przeciwników. Pomimo trudnej do wymówienia nazwy rozpoznanie gewürztraminera na podstawie jego charakterystycznych aromatów jest niezwykle łatwe. 

Charakterystyczne cechy dobrego gewürztraminera to:  

  • stosunkowo wysoki poziom alkoholu, mogący sięgać nawet ponad 14%,
  • intensywne aromaty liczi, płatków róży i owoców egzotycznych,
  • niewysoki, ale dobrze zbalansowany poziom kwasowości,
  • pełne ciało. 

We Francji większość gewürztraminerów o rozmaitym poziomie wytrawności/słodyczy pochodzi z Alzacji i z Doliny Mozeli. Najbardziej długowieczne, intensywne alzackie gewürztraminery potrafią nawet rozwinąć aromaty przypominające zapach boczku! 

We Włoszech gewürztraminer znany jest jako traminer aromatico i najlepiej udaje się w Alto Adige, zwłaszcza na północ i południe od miejscowości Tramin w zachodniej części Doliny Adygi. 

W Hiszpanii szczep obecny jest głównie w Somontano i w Katalonii na północy kraju, ale w Kastylii-La Manchy powstają również bardzo ciekawe wina pomarańczowe. 

Uzyskanie dobrze zbalansowanego wina z gewürztraminera w krajach Nowego Świata jest nie lada wyzwaniem. Udaje się to jednak w Chile, gdzie świeże i rześkie wina powstają przede wszystkim w chłodniejszych dolinach: Curicó, Colchagua, San Antonio, Bío Bío i Casablanca. 

Świetne gewürztraminery powstają też w Nowej Zelandii, zwłaszcza w regionach Marlborough, Gisborne i Hawke’s Bay. Dzięki dobrej kwasowości wina są świeże i „chrupkie”.