Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Gewürztraminer to bardzo aromatyczna odmiana winorośli, mająca tyluż miłośników, ilu przeciwników. Pomimo trudnej do wymówienia nazwy rozpoznanie gewürztraminera na podstawie jego charakterystycznych aromatów jest niezwykle łatwe.
We Francji większość gewürztraminerów o rozmaitym poziomie wytrawności/słodyczy pochodzi z Alzacji i z Doliny Mozeli. Najbardziej długowieczne, intensywne alzackie gewürztraminery potrafią nawet rozwinąć aromaty przypominające… zapach boczku!
We Włoszech gewürztraminer znany jest jako traminer aromatico i najlepiej udaje się w Alto Adige, zwłaszcza na północ i południe od miejscowości Tramin w zachodniej części Doliny Adygi.
W Hiszpanii szczep obecny jest głównie w Somontano i w Katalonii na północy kraju, ale w Kastylii-La Manchy powstają również bardzo ciekawe wina pomarańczowe.
Uzyskanie dobrze zbalansowanego wina z gewürztraminera w krajach Nowego Świata jest nie lada wyzwaniem. Udaje się to jednak w Chile, gdzie świeże i rześkie wina powstają przede wszystkim w chłodniejszych dolinach: Curicó, Colchagua, San Antonio, Bío Bío i Casablanca.
Świetne gewürztraminery powstają też w Nowej Zelandii, zwłaszcza w regionach Marlborough, Gisborne i Hawke’s Bay. Dzięki dobrej kwasowości wina są świeże i „chrupkie”.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...