Eden Valley jeden z dwóch podregionów strefy Barossa w Australii. Drugim jest Barossa Valley. Oba podregiony dostały oznaczenie GI (Geographical Indication) w 1997 roku. W znacznie cieplejszej Doliny Barossy dominuje shiraz, z chłodniejszego Eden Valley pochodzą jedne z najlepszych w kraju rieslingów. W historii Barossy dużą rolę odegrali osadnicy z Anglii i z niemieckiego wówczas Śląska. Ci pierwsi skupiali się bardziej na hodowli owiec i bydła, drudzy eksperymentowali z różnymi uprawami, w tym z winem. Dziś Barossa to jedna z najbardziej znanych stref upraw winorośli w Australii.
Barossa leży na północny zachód od Adelaide Hills i jest dość zróżnicowanym regionem. Mnóstwo w nim różnych siedlisk moderowanych przez bliskość Wielkiej Zatoki Australijskiej, pomiędzy poszczególnymi miejscami występują też istotne różnice w wysokości nad poziomem morza, dalej wpływającymi na zróżnicowanie.
Eden Valley mieści się w bardziej górzystej części Barossy, na południowy wschód od Barossa Valley. Korzysta z chłodniejszego klimatu panującego na wyższych wysokościach. Winnice sięgają 500 metrów ponad poziom morza, cieszą się dużym nasłonecznieniem. Ciepłe dnie ustępują miejsca chłodnym wieczorom, a wysokie dzienne amplitudy temperatur są podstawą świeżości win z Eden Valley. Panuje tu też stosunkowo długi okres dojrzewania, podczas którego winogrona osiągają większą złożoność aromatyczną. Gleby w regionie to mieszanka ciepłych i dobrze drenujących skał i żwirów z podglebiem gliniastym zachowującym wilgoć w porach suchych.
Pochodzi stąd większość białych win całej strefy, w tym wielkiej klasy rieslingi, rywalizujące z tymi z Clare Valley o miano najlepszych na kontynencie. Te wina są wytrawne, o wysokiej kwasowości i całym koszu owoców cytrusowych w bukiecie. Poznacie je po zapachu limonki, kwiatów oraz charakterystycznej mineralności. Te wina świetnie się starzeją nabierajać bardziej dojrzałego, miodowego charakteru z wyróżniającym je aromatem petrolowym.
Semillon, chardonnay i sauvignon blanc to inne białe winogrona porastające Eden Valley. Po winach z oznaczeniem tego regionu na etykiecie można spodziewać się znacznie większej świeżości niż w sąsiedniej Barossa Valley i dotyczy to także win czerwonych. Te są trochę bardziej eleganckie niż wysokooktanowe shirazy z Barossy. Winogrona w obu kolorach z Eden Valley są też dodawane do mieszanek z innych regionów celem poszukiwania w winach większej świeżości. Czerwone wina z Eden Valley zasługują na swój akapit. Jedne z najlepszych shirazów Australii pochodzą właśnie stąd. W Eden Valley powstają Hill of Grace i Mount Edelstone, wyjątkowe wina jednego z topowych australijskich producentów, Henschke. Wyróżnia je idealny balans między intensywnymi nutami ciemnych dojrzałych owoców a wytrawnymi nutami ziołowymi. Ich równowaga przejawia się także w tym, jak są zbudowane. Mocne, ale gładkie taniny i wyraźna kwasowość równoważą dojrzałość i soczystość ich ciała. Podobnie jak wysokiej klasy shirazy z Barossa Valley i rieslingi z Eden Valley, te wina również mają ogromny potencjał do dojrzewania.