Siła hasła: Bez hasła

Wina australijskie

Wina australijskie - wszystko co warto wiedzieć

W Australii powstaje zarówno światowej klasy fine wine, jak i nieprzebrana ilość codziennego wino o różnym poziomie jakości (przeczytaj więcej o kraju winiarskim Australii i jego regionach). To ogromny kraj oferujący bardzo dużą ilość odmiennych siedlisk i typów klimatu. Znajdą tu coś dla siebie zarówno wielbiciele mineralnej elegancji, jak też ci poszukujący wyraźnie owocowego stylu.

Style win australijskich

Potężne shirazy z Południowej Australii

Wiodącym stylem wina australijskiego są mocno dojrzałe i intensywne interpretacje szczepu shiraz. To ta sama odmiana co europejski syrah, ale o zdecydowanie innym charakterze. Warunki klimatyczne, czyli wysokie temperatury, intensywne nasłonecznienie oraz mocno ograniczone opady i wilgotność sprawiają, że lokalne ekspresje tego szczepu różnią się od europejskich.

Cechy win australijskich ze szczepu shiraz powstających:

  • pełne ciało, wysoki alkohol, mocne, ale dojrzałe taniny,
  • przewaga aromatów owocowych nad ziołowymi i ziemistymi,
  • w bukiecie dużo ciemnych owoców (jeżyny, śliwki, jagody) nad czerwonymi nutami (wiśnie, czereśnie),
  • charakter owocu mocno dojrzały, wręcz dżemowaty,
  • najlepsze wina będą rozwijały dużo aromatów około owocowych, takich jak zioła, przyprawy (pieprz) oraz tytoń, kawa i kakao, pojawiających się w winie również za sprawą dojrzewania w beczce,
  • topowe egzemplarze cechują się niezłym potencjałem dojrzewania.

Domem dla takiego stylu wina jest Południowa Australia, a najsłynniejsze strefy upraw to Barosa, Adelaide Hills i McLaren Vale, żeby wymienić tylko kilka. To sprawdzone adresy dla poszukujących wyrazistych syrahów.

Specyfiką Australii jest jednak możliwość mieszania owoców pochodzących z różnych stref w jednym winie - nierzadko naprawdę porządne (i drogie) wina oznaczone są mało precyzyjnie opisaną strefą. Jest to dozwolone głównie ze względu na potrzebę zbalansowania wina: soki z cieplejszych miejsc miesza się z pochodzącymi z chłodniejszych, aby zapewnić winu odpowiednią strukturę.

Oprócz shirazów w tej części kraju znajdziemy też doskonałe wina ze szczepu cabernet sauvignon (głównie w strefie Coonawarra). Znakiem charakterystycznym lokalnych nasadzeń jest występowanie starych krzewów. Dotyczy to głównie shirazów, a wiek wielu roślin znacznie przekracza 100 lat.

Chłodne wina ze stanu Victoria

O ile stan Południowa Australia jest domem dojrzałych i potężnych win, tak położona na południu kraju, relatywnie chłodna Victoria, oferuje zupełnie inny styl. Ze względu na panujące tu warunki, w regionie znajdziemy więcej szczepów preferujących chłód, a uprawiane tu shirazy i cabernety będą pokazywały świeższe, bardziej “europejskie” oblicze niż ich odpowiedniki z na przykład Barossy. Najważniejsze regiony winiarskie stanu Victoria to Yarra Valley, Heathcote lub też Mornington Peninsula, ale właściwie każda z lokalnych stref upraw zapracowała już na własny styl i uznanie dla swojego imienia. Obok shirazów w prowadzonych tutaj winnicach rosną odmiany bordoskie i pinot noir, a z białych szczepów najważniejsze są chardonnay i sauvignon blanc.

Cechy win australijskich powstających w stanie Victoria:

  • wyższa niż w cieplejszych regionach kwasowość, szczuplejsze ciało i wyraźne taniny,
  • wina czerwone opierają swój profil na dojrzałych i soczystych owocach, bez przesadnej słodyczy,
  • w zależności od odmiany w ich bukiecie znajdziemy nuty malin, truskawek, wiśni, czereśni, ale też jagód czy jeżyn,
  • białe wina pokażą nuty cytrusów, świeżych owoców sadu i delikatnie dojrzałych owoców pestkowych. Spodziewajmy się więc aromatów cytryny, limonki, grejpfruta, jabłek, gruszek oraz brzoskwiń,
  • wyraźna jest w tych winach grupa aromatów około owocowych. Zioła i przyprawy oraz nuty beczkowe, raczej dymne niż słodkie,
  • pojawia się mineralność, która dodaje do ogólnie świeższego wyrazu tych win.

Naśladujące wina burgundzkie pinoty i chardonnay to znak rozpoznawczy regionu, podobnie jak solidne, ale zbalansowane shirazy. Powstaje tu też sporo win musujących, często otrzymywanych za pomocą metody klasycznej, które klasą i złożonością nie ustępują wielu szampanom. 

Riesling i semillon zdefiniowane na nowo

Jakiekolwiek wyliczenie stylów win Australii nie byłoby kompletne bez rieslinga z Clare Valley i semillon z Hunter Valley. Takie wina jak te nie powstają nigdzie indziej. Australijskie rieslingi z tej urokliwej doliny dorobiły się własnej renomy i wymienia się je w jednym szeregu z najpopularniejszymi rieslingami z topowych niemieckich regionów.

Jak smakuje riesling z Clare Valley:

  • to zupełnie wytrawne wina o wysokiej kwasowości,
  • profil aromatyczny opiera się na cytrusach, głównie limonce, grejpfrucie i cytrynie,
  • prezentują intensywne mineralne aromaty i charakterystyczne dla odmiany nuty petrolowe,
  • najlepsze egzemplarze świetnie się starzeją, zmieniając aromaty świeżych cytrusów w suszone i intensyfikując zapachy mineralne i petrolowe.

W Hunter Valley powstają z kolei chyba jedyne w swoim rodzaju wina ze szczepu semillon. Szczep ten jest popularny także w innych regionach, na przykład w Bordeaux, ale nigdzie nie tworzy win odmianowych o tak wysokiej renomie.

Semillon z Hunter Valley:

  • jest wytrawny, o średnim ciele i zbalansowanej kwasowości,
  • neutralny za młodu, rozwija mnóstwo unikatowych aromatów wraz z dojrzewaniem w butelce,
  • charakterystyczne nuty obejmują kwiaty, plaster miodu i dojrzałe owoce, głównie żółte jabłka, gruszki i białe brzoskwinie.

Australia jest oczywiście wielkim krajem o bardzo bogatej ofercie win. Ciekawe propozycje pochodzą nie tylko z najbardziej znanych regionów. Warunki panujące w kraju i uczciwe podejście winiarzy do swojej pracy pozwala nam się cieszyć bogactwem wysokiej jakości win codziennych. Ogromna strefa South Eastern Australia dostarcza na rynki prawdziwe morze wdzięcznych win, opartych głównie na aromatach soczystych owoców. Głównie są to czerwone wina oparte na nutach wiśni, czereśni, jeżyn i jagód, ale też białe, z których wiele przechodzi dojrzewanie w beczce, oferując atrakcyjny miks nut owocowych i słodkich aromatów beczkowych.

Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 16

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący
Ekspres
30 mile Shiraz
30 mile Shiraz 2019 Quarisa Wines
drób
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
The Wishbone Shiraz Cabernet Sauvignion
The Wishbone Shiraz Cabernet Sauvignion 2020 Smalltown Vineyard
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ekspres
Quarisa Caravan Durif
Quarisa Caravan Durif 2019 Quarisa Wines
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Chwilowo niedostępne
The Red Sedan
The Red Sedan 2020 Red Heads
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Ostatnie sztukiEkspres
Riesling Terrassen
Riesling Terrassen 2020 Markus Huber
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Ostatnie sztukiEkspres
The Black Craft Shiraz
The Black Craft Shiraz 2020 Smalltown Vineyard
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Ostatnie sztukiEkspres% PROMO
Coco Rotie
Coco Rotie 2018 Red Heads
mięsa
kuchnia polska
sery
Czytaj więcej
119,00 zł 95,00 zł
Chwilowo niedostępne
Barrel Monkeys
Barrel Monkeys 2018 Red Heads
mięsa
kuchnia polska
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Ekspres
Rag & Bone Riesling
Rag & Bone Riesling 2022 Smalltown Vineyard
owoce morza
drób
wege
Czytaj więcej
Ostatnie sztukiEkspres
Pepik Chardonnay
Pepik Chardonnay 2019 Josef Chromy
drób
ryby
wege
Czytaj więcej
Chwilowo niedostępne
Pepik Pinot Noir
Pepik Pinot Noir 2019 Josef Chromy
mięsa
comfort food
wege
Czytaj więcej
Brak w magazynie
Torbreck Woodcutters Semillon
Torbreck Woodcutters Semillon 2021 Torbreck Vintners
ryby
comfort food
wege
Czytaj więcej
Zobacz jako Siatka Lista

produkty 1-12 z 16

Strona
na stronę
Ustaw kierunek malejący