Nowa Południowa Walia to australijski region winiarski, leżący w granicach stanu o takiej samej nazwie. Zajmuje powierzchnię ponad 800 tysięcy kilometrów kwadratowych, a wciąż jest jednym z najmniejszych stanów australijskich. Jednak jednym z najbardziej zaludnionych i najważniejszych historycznie. Znajdziemy tutaj najstarszą wciąż działającą winnicę w Australii, a region był też pierwszym domem dla Jamesa Busby’ego, uważanego za założyciela winiarstwa w Australii i Nowej Zelandii.
Nowa Południowa Walia wchodzi w skład większej strefy, jaka jest South Australia. Sama składa się natomiast z kilku regionów, z których najważniejszym i najbardziej znanym jest Hunter Valley. Nowa Południowa Walia jest bardzo zróżnicowanym pod względem klimatycznym regionem. O ile strefy leżące bliżej morza korzystają z dość łagodnych temperatur i niedużej ilości opadów, tak miejsca położone w głąb lądu znajdują się w strefie klimatu kontynentalnego, gorącego i suchego, gdzie często dodatkowa irygacja jest niezbędna (na przykład w Western Plains i Big Rivers). Pewne ochłodzenie w tej części apelacji przynosi też wysokość nad poziomem morza, sięgająca nawet 500 metrów nad poziomem morza. Z takiego położenia korzystają na przykład strefy Cowra i Hilltops produkując ciekawe wina z odmian preferujących chłodne warunki. Osobna wzmianka należy się Hunter Valley, ciepłemu, ale bardzo mglistemu i pochmurnemu regionowi. Mieszanka wpływów klimatycznych w tym miejscu stwarza doskonale warunki dla upraw szczepu semillon, z którego Hunter Valley słynie na całym świecie.
Mimo sławy semillon, najważniejszymi winogronami w Nowej Południowej Walii pozostają chardonnay i shiraz. W zależności od siedliska powstają z nich dość świeże wina, czasem pokazujące mineralny bądź ziołowy charakter, albo pełne i dojrzałe propozycje. Następnie trzeba wymienić cabernet sauvignon i merlot. Najważniejsze w kontekście ilości produkcji pozostają wysoko wydajne muscaty i collombard, z których powstają masowo produkowane wina w regionie Big Rivers. Semillon z Hunter Valley to wina dość zamknięte za młodu, ale słynące z niezwykłych możliwości do dojrzewania. Nabierają wówczas aromatów miodu, białych kwiatów i suszonych owoców.