Południowa Australia to dom dla najważniejszej części australijskiego winiarstwa. Miesi się w stanie o tym samym nazwie i łączy bardzo dużą produkcję (prawie połowę rocznej produkcji całego kraju) z bardzo wysoką jakością, ponieważ to właśnie w Południowej Australii znajdziemy najważniejsze apelacje i najlepszych producentów. Topowe wina, które pochodzą z tego regionu to Grange od Penfoldsa, Hill od Grace od Henschke i The Laird od Torbrecka.
Południowa Australia mierzy nieco ponad 1100 kilometrów z zachodu na wschód; te granice regionu są ustalone według linii prostych, podobnie jak jego północna krawędź. Na południu z kolei kraniec regionu stanowi linia brzegowa, która dość istotnie wcina się w ląd, szczególnie po wschodniej stronie, w dużym stopniu moderując klimat. To właśnie w tym miejscu powstaje większość najlepszych win regionu.
Trudno w przypadku tak dużego regionu mówić o jednolitym klimacie. Jego południowy kraniec jest wyraźnie chłodniejszy za sprawą dwóch sięgających daleko w głąb lądu zatok, które obniżają temperatury i łagodzą klimat. Te zatoki, których nazwy warto zapamiętać, to Zatoka Spencera i Zatoka Świętego Wincenta. Szczególnie bliżej tej pierwszej znajdują się najsłynniejsze apelacji Australii, takie jak Barossa Valley, Clare Valley, Eden Valley i na przykład McLaren Vale między innymi. Cały region Południowej Australii rozciąga się aż na sześciu stopniach szerokości geograficznej; o ile przy linii brzegowej panują dobre warunki dla uprawy winorośli, tak północna część jest zdecydowanie zbyt gorąca i sucha dla zakładania winnic. Podobnie jak temperatury, zmienia się tu też wysokość nad poziomem morza. W naturalny sposób zaczyna się od linii brzegowej, by sięgnąć nawet 600 metrów w Adelaide Hills.
Południowa Australia zdecydowanie opiera się na winach czerwonych. Wiele z nich powstaje ze szczepu shiraz w którymś z prestiżowych regionów Barossa Valley, Clare Valley lub Eden Valley, gdzie w zależności od warunków szczep ten daje wina pełne i okrągłe, mocne i wyraziste albo zupełnie eleganckie. Inną odmianą, która daje świetne wina w Południowej Australii, jest cabernet sauvignon. Najlepsze wina z tego szczepu pochodzą z Coonawarra, gdzie na glebach bogatych w żelazo rosną owoce dające wina mocne i z mineralnym charakterem. Następnym w kolejności czerwonym szczepem Południowej Australii jest grenache, które zawsze dobrze czuje się w miejscach gorących i o dużym nasłonecznieniu. Często szczep ten występuje w blendzie z shirazem i mourvedre (zwanym lokalnie jako mataro), tworząc australijską odpowiedź na francuski GSM. Oprócz klasycznych szczepów warto zwrócić uwagę na nasadzenia takich europejskich odmian jak nebbiolo, barbera, tempranillo czy montepulciano - wiele z winnic osiąga fantastyczne rezultaty z tych nieoczywistych szczepów, pokazując, jak różnorodnym regionem jest Południowa Australia.
Białym szczepem numer 1 regionu jest riesling - osiąga on tu światowej klasy rezultaty w chłodnej Clare Valley. Lokalne interpretacje tego szczepu weszły do kanonu i wymienia się je w jednym szeregu obok rieslingów niemieckich i alzackich. Poza rieslingiem występuje tu bardzo dużo chardonnay, które przybiera formy od świeżej i chrupkiej po pełne i beczkowe. Ofertę białych winogron uzupełniają semillon, roussanne i viognier, ale nie mają jeszcze, może poza kilkoma pojedynczymi etykietami, ugruntowanej pozycji i raczej grają drugie skrzypce dla bardziej popularnych win czerwonych.