Clare Valley to jeden z trzech regionów strefy Mount Lofty Range w południowej Australii. Dolina znajduje się w północnej części strefy, około 80 kilometrów od miasta Adelaide. Clare Valley szczególnie znane jest ze swoich rieslingów - wiele z powstających tu win należy do ścisłej światowej czołówki tego szczepu. Region oferuje też jednak selekcję win czerwonych, w przeważającej części opartych na szczepach shiraz i cabernet sauvignon. Clare Valley chwali się jednymi z najbardziej malowniczych krajobrazów w całej Australii. Pierwsze winogrona zasadzono tu w początkach XIX wieku, dziś region jest domem dla wielu małych, rzemieślniczych producentów skupionych na jakości swoich win, którzy dodatkowo promują Clare Valley rozwijając winiarską turystykę w regionie, wykorzystując jego atrakcyjność.
Strefę Mount Lofty Range Clare Valley tworzy z Adelaide Hills i Adelaide Plains. O ile Adelaide Hills moderowane jest w dużej części przez wysokość nad poziomem morza i bliskość wybrzeża, a Adelaide Plains jest raczej gorące i położone na dość żyznych glebach, to Clare Valley znajduje się gdzieś pośrodku takich warunków. Panuje tu ciepły klimat kontynentalny z długimi, słonecznymi dniami i chłodnymi nocami. Układ ten gwarantuje wysokie dzienne amplitudy temperatur, niezbędne dla zachowania kwasowości win w cieplejszych regionach upraw. Taka sytuacja wydłuża też okres dojrzewania winogron, pozwalając im na osiągnięcie pełnej dojrzałości aromatycznej przed dojrzałością fizyczną. Zebrane owoce dają w związku z tym strukturalne, dobrze zbudowane wina pełne świeżej kwasowości.
W regionie powstają różne style win, zróżnicowane w zależności od terroir. Strukturę ziemi tworzy tu mieszanka gleb wapiennych, skalistych i aluwialnych. Winogrona rosną w różnych siedliskach: na nasłonecznionych zboczach, w ciepłych dolinach, na wygrzanych płaskowyżach. Uprawy znajdziemy na około 400, 500 metrach nad poziomem morza, nieznacznie wyżej niż w sąsiedniej Barossie. Clare Valley dodatkowo z jednej strony schładzana jest przez chłodne wiatry znad zatoki Świętego Wincenta, podczas gdy znad zatoki Spencer napływa więcej ciepłego powietrza. Przy takiej różnorodności siedlisk trudno mówić o jednolitym charakterze win z tego regionu.
Clare Valley szczególnie znane jest ze swoich wytrawnych rieslingów. Należą one do światowej czołówki win tego szczepu, stały się też jednym z klasycznym stylów win z tego winogrona. Rieslingi z Clare Valley oferują wszystkie charakterystyczne dla szczepu aromaty, ale odznaczają się niezwykłą intensywnością i złożonością. Na bukiet win składają się aromaty cytrusów, od limonki, przez grejpfruta po kwiat pomarańczy, a obok nich znajdziemy nuty jabłka, gruszek i wyraźną mineralność; najlepsze wina potrafią dojrzewać nawet przez 20 lat, a w dojrzałych butelkach pojawi się zapach miodu, wosku pszczelego i typowe dla rieslinga nuty petrolowe.
W regionie powstają też czerwone wina. Opierają się głównie na szczepach shiraz i cabernet sauvignon. Nie są tak popularne jak czerwienie od bardziej znanych sąsiadów, ale na pewno nie brakuje im jakości. Często są świeższe, mają więcej kwasowości i elegancji niż typowe, dojrzałe wina australijskie. Winogronom pomaga tutaj wspomniana dzienna amplituda temperatur, pomagając winom głębokim i skoncentrowanym zachować balans.