Węgry - charakterystyka kraju winiarskiego

Węgry to kraj winiarski położony w Centralnej Europie. Powszechnie kojarzony głównie ze słodkimi winami z regionu Tokaj, ale tak naprawdę oferuje znacznie więcej ciekawych stylów wina. Obok równie słynnego jak tokaji czerwonego egri bikaver, znajdziemy tu niepowtarzalne wina z regionu Somlo oraz aromatyczne białe wina pochodzące z okolic Jeziora Balaton.

Na Węgrzech znajdziemy 22 regiony o zróżnicowanej tożsamości, historii i terroir. Całość kraju pozostaje w strefie klimatu kontynentalnego, moderowanego w dużej części przez Karpaty i przez duże zbiorniki wodne, jak na przykład wspomniane jezioro Balaton.

Na Węgrzech powstają wina we wszystkich kolorach i stylach. Najważniejsze białe winogrona to furmint i harslevelu, które odpowiadają między innymi za słynne wina z regionu Tokaj. Lokalne olaszriesling i leanyka, razem z wieloma innymi, rosną tutaj w towarzystwie szczepów międzynarodowych i składają się na przebogatą ofertę białych win węgierskich.

Czerwone wina węgierskie powstają głównie z odmian kadarka i blaufrankisch, nie brakuje też upraw austriackiego zweigelta. W wielu apelacjach zezwala się też na użycie szczepów międzynarodowych, jak choćby w słynnym Egri Bikaver.