Primitivo - charakterystyka szczepu winorośli

Primitivo to bardzo popularna, pochodząca z Chorwacji, czerwona odmiana winorośli. 

Miłośnicy win lubią primitivo za: 

  • wyraziste aromaty czerwonych i czarnych owoców,
  • delikatne wrażenie słodyczy,
  • dość wysoki poziom alkoholu,
  • solidną budowę. 

Nazwa „primitivopochodzi z łacińskiego słowa „primativus”, czyli „dojrzewający jako pierwszy”. Większość włoskich primitivo wytwarza się w Apulii, czyli w „obcasie” włoskiego buta. Na Półwyspie Salentyńskim na zachodzę regionu powstają bogate, owocowe wina o mocnej budowie. Bardzo stare krzewy w apelacji Primitivo di Manduria dają najbardziej strukturalne i złożone wina, zaś więcej elegancji ma primitivo z pagórkowatych i położonych wyżej okolic miejscowości Gioia del Colle. 

W Kalifornii primitivo nosi nazwę zinfandel. Pochodzenie tego słowa nie jest znane. Jako jeszcze bezimienny szczep, zinfandel trafił do USA z Austrii w XIX wieku. Kalifornijskie zinfandele są mocno owocowe, z silnym pikantnymi i przyprawowymi akcentami. Tańsze wina bywają nieco zbyt słodkie, z wyraźnymi aromatami suszonych owoców. Poważne kalifornijskie zinfandele o dużym potencjalne starzenia pochodzą z najstarszych winnic, głównie z Sonomy i Napa Valley, Sierra Foothills i Lodi w północnej części Doliny Centralnej. 

W Chorwacji primitivo/zinfandel zwie się jeszcze inaczej – tribidrag. Jest to najstarsza znana nazwa tego szczepu. Co ciekawe, pochodzi ona z greki i oznacza dosłownie „wcześnie dojrzewającego”. To idealnie koresponduje to z włoską nazwą „primitivo!