Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy leżącej na Morzu Egejskim wyspy Ikarii w doskonałym zdrowiu żyją przeciętnie około stu lat. Przypuszcza się, że część tajemnicy ich długowieczności tkwi właśnie w prostej i odżywczej diecie, składającej się z dużej ilości roślin strączkowych. Chociaż w innych częściach Grecji nie jak jada się aż tak ascetycznie, to kuchnia grecka opiera się na oliwie, cytrynie, czosnku, ziołach (głównie tymianku, oregano, mięcie i rozmarynie) i – przede wszystkim – świeżych, sezonowych produktach.
Najbardziej znanym z greckich przysmaków jest oczywiście sałatka grecka, czyli xoriatiki (oznacza to sałatkę wiejską). Niby bardzo prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu – składa się z dojrzałych pomidorów, ogórków, oliwek Kalamata, czerwonej cebuli, sera feta i oliwy – jedyny problem, że nigdzie nie smakuje tak dobrze jak nad Morzem Śródziemnym. Innym klasykiem jest oczywiście musaka - jej sekretem są świetnej jakości bakłażany, jagnięcina, pomidory oraz cynamon dodany do pomidorowego sosu. Cynamon w kuchni greckiej jest używany nie tylko do deserów, ale bardzo często w daniach wytrawnych, np. właśnie do podbicia smaku pomidorów. Innym popularnym dodatkiem do pomidorowych sosów jest ser feta, który zapieczony nabiera fantastycznego smaku. Na uwagę wegetarian zasługuje fava, czyli grecki hummus z grochu, fakes (grecka zupa z soczewicy) oraz briam, genialne pieczone warzywa odpowiednik francuskiego ratatouille.
Jeśli chodzi o wina to do fety świetnie pasuje greckie assyrtiko, a jeśli go nie mamy to np. sauvignion blanc. Z musaką będą się dobrze komponowały greckie limniiona, młode xinomavro lub włoskie sangiovese.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...