Nie tylko sałatka grecka

Kuchnia grecka jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Mieszkańcy leżącej na Morzu Egejskim wyspy Ikarii w doskonałym zdrowiu żyją przeciętnie około stu lat. Przypuszcza się, że część tajemnicy ich długowieczności tkwi właśnie w prostej i odżywczej diecie, składającej się z dużej ilości roślin strączkowych. Chociaż w innych częściach Grecji nie jak jada się aż tak ascetycznie, to kuchnia grecka opiera się na oliwie, cytrynie, czosnku, ziołach (głównie tymianku, oregano, mięcie i rozmarynie) i – przede wszystkim – świeżych, sezonowych produktach.

Najbardziej znanym z greckich przysmaków jest oczywiście sałatka grecka, czyli xoriatiki  (oznacza to sałatkę wiejską). Niby bardzo prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu –  składa się z dojrzałych pomidorów, ogórków, oliwek Kalamata, czerwonej cebuli, sera feta i oliwy  – jedyny problem, że nigdzie nie smakuje tak dobrze jak nad Morzem Śródziemnym. Innym klasykiem jest oczywiście musaka - jej sekretem są świetnej jakości bakłażany, jagnięcina, pomidory oraz cynamon dodany do pomidorowego sosu. Cynamon w kuchni greckiej jest używany nie tylko do deserów, ale bardzo często w daniach wytrawnych, np. właśnie do  podbicia  smaku pomidorów. Innym popularnym dodatkiem do pomidorowych sosów jest ser feta, który zapieczony nabiera fantastycznego smaku. Na uwagę wegetarian zasługuje fava, czyli grecki hummus z grochu, fakes  (grecka zupa z soczewicy) oraz briam, genialne pieczone warzywa odpowiednik francuskiego ratatouille.

Jeśli chodzi o wina to do fety świetnie pasuje greckie assyrtiko, a jeśli go nie mamy to np. sauvignion blanc. Z musaką będą się dobrze komponowały greckie limniiona, młode xinomavro lub włoskie sangiovese.

Poniżej znajdziesz wina idealnie pasujące do kuchni greckiej.