W poszukiwaniu idealnego połączenia. Białe wina i sery.

Ser i wino wydaje się być idealną parą z długą historią. Parą uzupełniającą się i wydobywającą z siebie nawzajem jak najlepsze strony. Rzeczywiście tak jest, ale pod warunkiem, że dobierzemy właściwe wino do właściwego sera lub vice versa. Próbowanie różnych kombinacji może uświadomić miłośnikom wina jak ważny jest food pairing. Zdarzają się olśnienia, połączenia genialne, ale też ewidentne pomyłki, gdzie ser i wino kompletnie do siebie nie pasują, psują nawzajem swoje smaki. W poszukiwaniu dobrego połączenia oczywiście ważna jest samo próbowanie, intuicja, ale jest też kilka prostych zasad, które mogą wskazać nam właściwy kierunek.

Przede wszystkim pamiętajmy, że wino i ser mają stanowić połączenie harmonijne, nie przytłaczać jedno drugiego, dlatego powinny mieć podobną złożoność i intensywność. Do lekkiego, świeżego sera podajemy lekkie wino. Ciężkie, mocno beczkowe, mocno taniczne wina są wbrew pozorom trudne w połączeniu z serem. Podanie ich np. z ostrą gorgonzolą  – może wzmocnić jeszcze odczucie tanin w winie; wino może smakować gorzkawo, cierpko czy wręcz metalicznie.

Jeśli chodzi o białe wina sprawa jest prostsza, bo ewidentne zgrzyty raczej nie występują. Warto  jednak cały czas pamiętać, że beczka w połączeniu z serami nie zawsze się sprawdza, a ważna jest natomiast właściwa kwasowość, która sprawia, że jedząc ser nie mamy wrażenia, że jest on ciężki. Dlatego wybierzmy raczej młode chardonnay niż to mocno beczkowe.

Dobrym uniwersalnym wyborem może być sauvignion blanc. Świeże, cytrusowe, mineralne, ze sporą kwasowością będzie świetne do różnego rodzaju świeżych serów, które jemy latem. Na przykład Greywacke Sauvignion Blanc będzie bardzo dobrze pasować do koziego sera lub do fety. Z kolei do takich serów jak mozzarella, burrata czy ricotta bardzo dobrze sprawdzą się pinot grigio (np. Le Due Torri Pinot Grigio), vermentino (np. Vermentino de Sardegna) czy Soave.

Często mówi się, że powinno się dobierać wino i sery zgodnie z miejscami, z których pochodzą, że opierając się na wspólnym pochodzeniu i popartych tradycją kompozycjach nigdy nie zbłądzimy. I rzeczywiście francuskie kozie sery fantastycznie smakują z Sancerre czy z chenin blanc, hiszpański ser menchego stanowi świetny duet z tempranillo, a alzacki Munster z gewürztraminerem. Ale nie powinniśmy trzymać się tej zasady zbyt sztywno. Czasami wino i ser pochodzący z różnych części świata stworzą połączenie równie dobre albo jeszcze lepsze.

Poniżej znajdziesz wina idealnie pasujące do serów