Barbera - charakterystyka szczepu winorośli

Barbera to włoski czerwony szczep winorośli, z którego wytwarza się wina w rozmaitych stylach. Jest popularny zwłaszcza w północnych Włoszech. Młode i niedrogie barberyproste, świeże i owocowe. Te najwyższej klasy bywają potężne, gęste, z wyraźnym wpływem beczki i nadają się do dłuższego dojrzewania. 

Charakterystyczne cechy dobrej barbery to: 

świeża kwasowość, 
stosunkowo niski poziom tanin, 
dominacja aromatów wiśni, 

W Piemoncie barbera dała nazwę trzem apelacjom: Barbera d’Asti, Barbera d’Alba i Barbera di Monferrato, gdzie musi stanowić minimum 85% kupażu. Za najlepsze siedliska uważa się te położone na północ od miejscowości Alba i Monforte d’Alba, a także w Nizza Monferrato w północno-zachodniej części prowincji Asti. Poszukiwacze wysokiej jakości barber znajdą je też w podstrefach apelacji Barbera d’Alba, czyli: Nizza, Tinella, Colli Astiano (lub po prostu Astiano) oraz Barbera Monferrato Superiore. 

Barberę uprawia się też m.in. w prowincji Emilia-Romagna położonej na południowy wschód od Piemontu, a konkretnie w Colli Piacentini. Znajdziemy tam wyśmienite przykłady barbery. Występuje tam w winach solo lub w kupażu z inną czerwoną odmianą bonardą. 

Barbera znalazła swój dom również w kilku innych zakątkach świata. Włoscy imigranci z sukcesami zaczęli uprawiać ją w Kalifornii, gdzie stała się popularniejsza od nobliwego piemonckiego szczepu nebbiolo. Godne uwagi są zwłaszcza wina ze starych krzewów ze Sierra Foothills. Warte odkrycia są też barbery z Argentyny i z Australii.