Penedes - region winiarski w Katalonii w Hiszpanii - charakterystyka

Penedes to jeden z najważniejszych regionów winiarskich w Katalonii. Ważny tak ze względu na ilość powstających tu win, jak i ich jakość oraz różnorodność. Znajdziemy tu wina we wszystkich stylach i kolorach, Penedes to też centrum produkcji popularnego wina musującego Cava.

Region znajduje się niedaleko wybrzeża Morza Śródziemnego, nieopodal Barcelony. Bliskie sąsiedztwo tego miasta zadziałało na korzyść lokalnych win, przynosząc im duży rynek zbytu i promując ich popularność. Tytułu DO region doczekał się w 1960 roku; winiarstwo w Penedes sięga wstecz aż do czasów rzymskich, ale miejscowa wina nie cieszyły się szczególnym poważaniem w szerokim świecie. Dopiero XX wiek to czas intensywnego rozwoju, głównie za sprawą rozpoznania przez ważnych hiszpańskich producentów potencjału lokalnego terroir do produkcji wielkiej klasy win. Przynieśli oni ze sobą kapitał i know-how, modernizując lokalne winiarstwo i budując jego renomę.

W Penedes panuje typowy klimat śródziemnomorski z ciepłymi latami, łagodnymi zimami i umiarkowaną ilością opadów w ciągu roku. Ze względu na zróżnicowane terroir tego górzystego regionu z wieloma typami siedlisk wyróżnionymi ze względu na wysokość nad poziomem morza i bliskość wybrzeża, ciężko o wskazania jednolitego charakteru dla całego regionu. Penedes można podzielić na trzy części: położony najniżej i najbliżej morza Bas Penedes, górzysty Alt Penedes, skąd pochodzącą najświeższe i najbardziej aromatyczne wina i Medio Penedes, czyli na strefę pomiędzy dwiema poprzednimi.

Wino w Penedes powstaje w bardzo wielu stylach. Oczywiście pełno tu win czerwonych w typowym śródziemnomorskim stylu. Oparte są one zazwyczaj na garnacha i carinena, obok których często występują monastrell i tempranillo (znane w Katalonii jako Ull de Llebre. Nie brakuje oczywiście międzynarodowych szczepów, wśród których najważniejsze są cabernet sauvignon, syrah i merlot. Najciekawsze białe wina powstają z lokalnego grenache blanc, często w parze z macabeo, xarel-lo lub parelladą. Te trzy ostatnie szczepy to też podstawa powstającego w Penedes musującego wina Cava.

Cava to hiszpańska odpowiedź na francuskiego szampana. Również powstaje za pomocą metody wykorzystującej drugą fermentację w butelce. Jego nazwa pochodzi od piwnic, w których dojrzewano wino. Reguły dotyczące produkcji Cavy nie były jednak tak wymagające jak tak dotyczące produkcji szampana, dlatego Cava przez długi czas stanowiła tańszą alternatywę dla słynnego francuskiego wina musującego. W ramach apelacji Cava zaczęło działać wielu dużych producentów, którzy wypuszczali na rynek duże ilości przeciętnej jakości wina. Wielu rzemieślniczych, skupionych na jakości swoich produktów winemakerów nie zgadzało się z tym stanem rzeczy i walczyło o zacieśnienie reguł. Ze względu na brak wystarczającej odpowiedzi ze strony władz apelacji, DO Cava przeżyło dwa rozłamy. Najpierw część producentów wyszła do nowej apelacji Classic Penedes (prawnie DO Penedes Espumoso), a prawdziwy szok wydarzył się, gdy najsłynniejsi producenci Cavy założyli grupę Corpinnat i opuścili DO Cava. Władze oryginalnej apelacji zapowiedziały kolejne reformy, między innymi wydłużenie minimalnego okresu dojrzewania i wyznaczenie pojedynczych siedlisk, mające na celu podniesienie statusu Cavy.