Nebbiolo - charakterystyka szczepu winorośli

Nebbiolo to jeden z najważniejszych włoskich szczepów, odpowiedzialny przede wszystkim za wina wysokiej klasy. Jest podstawą słynnych czerwonych win z Piemontu, czyli Barolo i Barbaresco, ale powstają z niego też fascynujące wina w takich apelacjach jak Roero, Valtellina, Gattinara i Ghemme.

Najważniejszymi charakterystykami nebbiolo jest bogaty profil aromatyczny i wysoki poziom tanin. To szczep o skórce bogatej w garbniki, które są tak mocne, że tradycyjnie wina wymagały wieloletniego dojrzewania w beczkach i butelkach, aby taniny zdążyły zmięknąć do poziomu pozwalającego na przyjemne picie wina. Wysoka w nebbiolo jest także kwasowość i te dwie cechy obdarzają wina oparte na tej odmianie naprawdę niezwykłym potencjałem do dojrzewania. Pełne garbników skórki nie maja jednak wysokiej zawartości barwników, dlatego intensywnie kolorowe za młodu wino dość szybko staje się blade.

Młode nebbiolo prezentuje profil aromatyczny oparty na owocowych nutach wiśni, malin i czereśni, obok których z czasem pojawiają się aromaty kwiatów, głównie róży, a później ziemi, ściółki leśnej, anyżu, skóry i wreszcie charakterystyczny zapach dymu, często określany jako smoła. Nebbiolo to zazwyczaj wino pełnej budowy i o dobrze zbudowanym ciele, ale pełne klasy i gracji.

Nebbiolo nie jest łatwym szczepem w uprawie. Dla osiągnięcia pełnej dojrzałości wymaga długiego i spokojnego okresu dojrzewania. Kwitnie jako pierwsze i jako ostatnie nabiera gotowości do zbiorów, dlatego jest podatne na szereg pogodowych zagrożeń. Ma też fantastyczną umiejętność prezentowania charakteru siedliska, w którym rosły winogrona. Pełen dolin i stoków o różnej ekspozycji Piemont jest więc doskonałym miejscem dla tego szczepu. Nebbiolo bardzo niechętnie podróżuje, ale wciąż wielu winiarzy eksperymentuje z tą odmianą w różnych częściach świata. Ważne nasadzenia znajdziemy w Meksyku, Argentynie, USA i Australii.