Alicante bouschet - charakterystyka szczepu winorośli

Alicante bouschet to czerwona odmiana winorośli. Kojarzona głównie z Portugalią, ale bardzo dużo jej nasadzeń znajdziemy również w Hiszpanii i we francuskiej Langwedocji. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest czerwony miąższ - przeważnie winogrona, nawet te z czerwoną skórką, mają miąższ koloru białego. Jest tylko kilka szczepów, które podobnie jak alicante bouschet, posiadają ciemny miąższ.

Alicante bouschet to krzyżówka, a jednym z jej rodziców jest popularne grenache. Została stworzona w drugiej połowie XIX wieku z zamiarem wykorzystywania jej jako winogrona dodającego blendom koloru i głębi. Szczep ten szybko stał się jednak bardzo popularny jako podstawa win jednoodmianowych, winiarze doceniali też jego łatwość w hodowli oraz wysokie plony. Wiele z nasadzeń po okresie filoksery opierało się właśnie na alicante bouschet, ponieważ postrzegano go jako niezawodne winogron w uprawach.

Oprócz czerwonego moszczu szczep ten charakteryzuje się też grubą skórką. Obie te cechy w oczywisty sposób przekładają się na styl win. Zazwyczaj będą one ciemne, gęste, intensywne i o wysokich taninach. W profilu aromatycznym znajdziemy dużo ciemnych owoców, takich jak śliwki i jeżyny, ale obok nich znajdą się też świeższe nuty wiśni i czereśni. Alicante Bouschet to też wyraźne aromaty ziół i przypraw, spośród których dominuje czarny pieprz. Razem z wiekiem te wina nabierają też nut tytoniu i skóry.

Główne rejony uprawy alicante bouschet to region Alentejo w Portugalii i hiszpańska Almansa. Nieco nasadzeń znajdziemy też we wspomnianej Langwedocji, ale wciąż ponad 60% światowych nasadzeń tego szczepu przypada na Portugalię. Poza granicami Europy odmiana ta uprawiana jest też między innymi w Australii i Kalifornii, gdzie podczas prohibicji była bardzo popularnym winogronem deserowym.