Almansa - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

Almansa to najbardziej wysunięty na południe i jednocześnie najmniejszy region w Castilla-La-Mancha. Status DO posiada od 1966 roku, a nazwę zawdzięcza największemu miastu leżącemu w jego obrębie. Obok winnic znajdziemy tu świadectwa z czasów rekonkwisty - region leżał na granicy wpływów stref chrześcijańskich i muzułmańskich, na jego terenie znajduje się też imponujący zamek powstały w tamtych czasach. 

W regionie Almansa panuje gorący klimat typu kontynentalnego. W niektórych porach roku warunki stają się tu ekstremalne. Nieodległe Morze Śródziemne tylko w bardzo niewielkim stopniu wpływa na pogodę, mimo że Almsansa to najbliżej wybrzeża położony region tej części Hiszpanii. Stylistycznie i klimatycznie Almansa zbliżona jest więc do swoich sąsiadów z Murcii i Valencii. Strefy upraw sąsiadują z takimi apelacjami jak Jumilla, Yecla i Alicante.  

W regionie dominują ubogie gleby skaliste ze zróżnicowaną, miejscami dość wysoką, zawartością skał wapiennych. Jest to szczególnie ważne, ponieważ te skały dobre zatrzymują wodę, co w regionie tak suchym jak Almansa jest niezwykle istotne. Winorośle korzystają też z faktu dość istotnej wysokości nad poziomem morza, na jakiej położone są uprawy. Z jednej strony im wyżej, tym chłodniej, więc wysokość równoważy wpływ wysokich temperatur, z drugiej strony potęguje to dodatkowo nasłonecznienie.   

Takie warunki zdecydowanie sprzyjają winom czerwonym, które dominują lokalną produkcję. W regionie powstają też wina w kolorze białym i różowym. Dla każdego z nich lokalne organu ustawodawcze przewidziały któryś ze stopni klasyfikacji Crianza, Reserva, Gran Reserva oraz Noble i Superior, a także bardziej lokalne Viejo i Rancio dla win celowo wystawionych na słońce w celu ich utlenienia. 

Najważniejszą odmianą winorośli w regionie jest czerwony monastrell, znany we Francji jako mourvedre. Równie ważnym szczepem o podobnej zresztą charakterystyce jest garnacha tintorera, znana bardziej pod portugalską nazwą alicante bouschet. Z obu szczepów powstają wina pełne, mocne i intensywne, o głębokiej barwie, wyraźnych aromatach leśnych owoców, a najlepsze przykłady oferują bogaty bukiet przypraw i akcentów mineralnych.  

W regionie znajdziemy też popularne hiszpańskie tempranillo (znane tutaj bardziej jako cencibel), cabernet sauvignon i syrah. Z dopuszczonych białych odmian najważniejsze są chardonnay, sauvignon blanc i verdejo, a muscat blanc a petits grains czuje się tu tak samo dobrze, jak w wielu innych miejscach południowej Europy.