Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Primitivo to szczep, który lubimy za intensywne aromaty przetworów z owoców i przypraw korzennych, miękkie taniny i delikatną pikanterię. A gdyby tak spróbować win o podobnym charakterze, ale z innych zakątków świata i odmian winorośli i nie polegać tylko na klasykach takich jak primitivo di Manduria? Oto kilka wyśmienitych alternatyw dla popularnego primitivo, które pozwolą nieco poszerzyć horyzonty bez wychodzenia z pluszowej strefy komfortu spod znaku słodkiego owocu i krągłego ciała.
Znakomita większość primitivo pochodzi z Apulii i od tego regionu zaczniemy nasze poszukiwania. Czerwone wina tłoczy się tam z innego popularnego czerwonego szczepu – negroamaro. Oto dwa przykłady.
Primitivo ma swoich kuzynów, którzy genetycznie są dokładnie tym samym szczepem winorośli. Pierwszym z nich jest zinfandel, czyli kalifornijski kuzyn primitivo. Zinfandel Saint Georges od Birichino 2017 pachnie wiśniami, czarnym pieprzem i zielem angielskim, w ustach jest soczyste, pikantne i można w nim odnaleźć smaki ciemnych owoców.
Ciekawostka: zarówno primitivo, jak i zinfandel mają swoje korzenie w… Chorwacji! W tym kraju ich kuzyn nosi nazwę tribidrag i jego uprawy skupiają się w Dalmacji. Zdecydowanie warto się za nim rozejrzeć.
Być może niektórzy będą zaskoczeni, jeżeli w ramach alternatywy dla primitivo zaproponuję garnachę. Pochodząca z hiszpańskich gór Sierra Nevada Garnata 2017 od producenta Barranco Oscuro jest intensywna i głęboka. Pachnie figami, pieczonymi owocami i żurawiną. Ma więc z primitivo pewną część wspólną, ale oferuje zarazem coś nowego i ciekawego.
Jeszcze inną propozycją jest sardyński krewny grenache, czyli cannonau. W soczystym i lekko pikantnym winie Cannonau di Sardegna od producenta Audarya znajdziemy aromaty dojrzałej wiśni, czereśni i goździków.
Szukając odpowiedniej alternatywy dla primitivo, możemy też pójść w kierunku kupaży, czyli win wytworzonych na bazie więcej niż jednego szczepu winorośli.
Pierwszy pochodzi z Portugalii – kraju, który może poszczycić się długą historią produkcji najrozmaitszych blendów. Indio Rei Black Label Tinto 2018 od działającego w regionie Dão producenta Amora Brava to mieszanka szczepów tinta roriz, alfrocheiro, jean i touriga nacional. Urzeka aksamitnymi taninami, smakiem leśnych owoców i delikatną pikanterią oraz aromatami dojrzałych wiśni, jeżyn, porzeczek i słodkich przypraw.
Bardziej skoncentrowane i strukturalne jest z kolei Coca Y Fitó Maragda 2014 z hiszpańskiego Montsantu. To kupaż carignan, grenache i syrah. Pachnie czerwonymi owocami, tytoniem i kakao. Są zatem całkiem spore szanse, że również i ono przypadnie do gustu miłośnikom primitivo, którzy szukają w winie nowych, ciekawych smaków i aromatów.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...