Dao - region winiarski w Portugalii - charakterystyka 

    Dao - to jedna z trzech stref uprawy winorośli regionu Beira, znajdującego się w północnej części Portugalii. Dao leży zaraz na południe od słynnych regionów Douro i Vinho Verde. Cieszy się górzystym ukształtowaniem terenu, która zapewnia mu unikatowy klimat. Dao najbardziej znane jest z czerwonych win opartych na szczepie touriga nacional, ale powstają tu też świetne biele ze szczepu encruzado.

     Nazwa regionu pochodzi od rzeki Dao, wzdłuż której znajdziemy lokalne winnice. Krzewy rosną tu na charakterystycznych granitowych glebach z różną zawartością piaskowców i gliny. Z trzech stron region osłaniają pasma górskie, dlatego winnice znajdują się tu nawet kilkaset metrów nad poziomem morza. To samo ukształtowanie terenu odpowiada też za relatywnie małą powierzchnię winnic - zajmują one niecałe 10% wyznaczonego jako Dao obszaru. Wpływ pasm górskich odczuwany jest też na gruncie klimatu - Dao do pewnego stopnia odizolowane jest od wpływów atlantyckich, ale nie jest też w pełni wystawione na działanie klimatu kontynentalnego ze wschodu. Efektem takiego położenia są dość duże opady, z których jednak większość spada zimą i bardzo wczesną wiosną, pozostawiając dużo słońca i wysokie temperatury dla pory letniej. Wspomniana wysokość nad poziomem morza zapewnia istotne dzienne amplitudy temperatur, kluczowe dla zachowania w winach odświeżającej kwasowości.

      Taki klimat i surowe, przekładające się na świeżość win granitowe gleby tworzą świetne terroir dla powstawania eleganckich, soczystych win. Potencjał regionu był długo ukryty ze względu na regulacje prawne faworyzujące duże korporacje. Te płaciły rolnikom za ilość owocu, nie za jego jakość, zabijając w nich chęć do pracy nad możliwie najzdrowszym, najlepiej dojrzałym winogronem. Te regulacje zostały jednak poluzowane, dlatego dziś w Dao znajdziemy dużo prawdziwego wina, które wychodzi spod ręki świadomych swojej pracy producentów.

      Czerwone wina z Dao to raczej subtelność i elegancja, a nie pełna moc i intensywność. W ramach takiego stylu występują oczywiście i wina lżejsze, i mocniej zbudowane, ale zawsze znajdziemy w nich pewnego rodzaju blask i świeżość. Jedną z podstaw sukcesu regionu (ale też całej Portugalii) jest poleganie na lokalnych winogronach. Nie znajdziemy tu dużo nasadzeń caberneta i merlota, ponieważ w Dao królują rodzime szczepy. Touriga Nacional to czerwony szczep numer jeden, a towarzyszą mu tinta roriz, jaen i alfrocheiro preto. Pewną rolę odgrywa też baga, gwiazda sąsiedniego regionu Bairrada. Zazwyczaj wymienione szczepy występują w blendach. Chociaż powstają wina jednoodmianowe, to jednak lokalne szczepy świetnie się uzupełniają, dlatego mieszanki pozostaną podstawą win z Dao.

     Encruzado to z kolei wiodący szczep wśród białych winorośli. W Dao powstaje wiele interesujących białych win; najlepsze z nich oferują wysoką koncentrację aromatów owocowych, łagodne nuty umiejętnie użytej beczki, a wszystko odświeżone podniesioną kwasowością. Obok encruzado rosną tutaj białe bical i arinto.