Siła hasła: Bez hasła

Jakie wino najlepiej pasuje na majówkę?

Długo wyczekiwana majówka jest niemalże punktem obowiązkowym w kalendarzu urlopowym każdego Polaka. Wykorzystując parę dni urlopu, możemy zyskać co najmniej tydzień wolnego. Specjalnie na tę okazję przygotowałam porady jak odpowiednio dobrać wina, aby wyciągnąć ze smaków grillowanej majówki to co najlepsze. Jeżeli zaś już wiecie, które wino najlepiej pasuje do grillowych potraw, to zapraszamy do naszej propozycji zestawu win na majówkę lub sami wybierzcie dla siebie najlepsze wino na majówkę spośród naszych propozycji.

Orzeźwiające bąbelki na początek majówki!

Zaczniemy majówkę oczywiście od orzeźwiających bąbelków! Przyjemnie zaostrzą apetyt w oczekiwaniu na solidniejsze dania z grilla. Familia Oliveda Brut Nature Reserva NV to katalońskie wino musujące o aromatach cytrusów, zielonych jabłek i orzechów laskowych, które z powodzeniem możecie pić zarówno solo, jak i z jedzeniem, na przykład z tatarem z sandacza z limonką lub ze szparagami z sosem holenderskim.

Polecane wina do potraw grillowych na majówkę:

Wino do grillowanych warzyw

Majówkowy stół obfituje zwykle w świeże i grillowane warzywa, pikle oraz sałaty, a także przeróżne lekkie przekąski. Znakomitym towarzyszem podczas pogryzania wszystkich tych wiosennych pyszności będzie świeży austriacki grüner veltliner. Jabłkowo-ziołowe aromaty i subtelna pikantna nuta wina Huber Grüner Veltliner Terrassen znakomicie podkręcą smak marynowanego śledzia lub sałatki z kozim serem i gruszką. 

Ryby z grilla - jakie wino jest najlepsze?

Nie wyobrażacie sobie majówki bez grillowanej ryby? Zestawcie ją z nieco solidniejszym białym winem, które wydobędzie z potrawy to, co najlepsze, a samo nie zagubi w niej swojego charakteru. Donnafugata La Fuga Chardonnay to fermentowane w beczce chardonnay, które wspaniale połączy się z grillowanym sandaczem z warzywami korzeniowymi. Wino subtelnie pachnie białymi kwiatami i prażonymi orzechami. W ustach jest kremowe, nieco oleiste i ma świetnie zbalansowaną kwasowość. Z powodzeniem dopasujecie je również do lżejszych potraw, na przykład do quiche z warzywami. Koniecznie spróbujcie go też z twardymi, dojrzałymi serami krowimi.

Wino na majówkowy piknik w ciepłym słońcu z sushi i tatarem z łososia

Słodkie dolce far niente w ciepłych promieniach słońca umili Wam wytrawny, rześki róż o świeżych nutach owoców. Takie jest właśnie różowe wino ze szczepu tempranillo – Valenciso Rioja Rosado. Do szpiku kości wytrawne, jest zarazem pełne aromatów truskawek, poziomek i rabarbaru. W jego towarzystwie rozmaite mezze, sushi lub tatar z łososia pałaszowane w ciepły majowy dzień będą smakowały jeszcze lepiej!

Polecane wino do grillowanego schabu i kurczaka

Kiedy na stół trafią już długo wyczekiwane grillowane mięsa, doskonałym towarzystwem będzie dla nich coś solidniejszego, ale jednocześnie niezbyt przytłaczającego. Strzałem w dziesiątkę będzie Birds of Paradise Reserva Carmenere. Ten chilijski klasyk z dodatkiem merlota fermentował w stalowych kadziach, a następnie dojrzewał w dębowych beczkach. Dzięki delikatnym taninom i soczystym aromatom czerwonych owoców leśnych świetnie podkreśli smak grillowanego schabu, piersi z kurczaka, a nawet bakłażana czy cukinii z grilla

Wino na spotkania towarzyskie przy wołowinie z grilla

A może macie ochotę na coś mocniej zbudowanego? Gwarantuję, że miłośnicy zarówno wołowiny, jak dobrze przyprawionych warzyw z grilla, będą zachwyceni towarzystwem wina Aixalà i Alcait Destrankis – pochodzącego z prestiżowego Prioratu, strukturalnego kupażu dwóch szczepów: garnacha i carignan. To wino również dojrzewało w beczce, dzięki czemu wspaniale pachnie ziołami z akcentem rozgrzanych kamieni. Ma przy tym zachowany mocno owocowy charakter.

Nawet jeżeli pogoda nie zawsze dopisze w majówkę to mam nadzieję, że moja propozycja doda kolorytu i umili wam czas podczas towarzyskich spotkań na majówkowym pikniku.

Życzę udanej majówki i smakowitych winno-kulinarnych połączeń!