Txakoli de Bizkaia - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

Bizkaiko Txakolina, lub inaczej Txakoli de Bizkaia, to wino klasy DO pochodzące z Kraju Basków w północnej części Hiszpanii. Słynie głównie z wytrawnych i lekkich win białych, które zazwyczaj wypijane są jako aperitif, ale świetnie łączą się też z fantastyczną lokalną kuchnią. Kategoria DO została tu ustanowiona w 1994 roku i sprawiła, że lokalne wina stały się niezwykle popularne wśród Basków – do dziś ciężko znaleźć je w innych regionach Hiszpanii.

Większość winnic w regionie znajuje się wokół miasta Bilbao, na stokach zwróconych w kierunku Zatoki Biskajskiej. Powstaje tu wino zwane Txakoli – ta nazwa odnosi się bardziej do klasyfikacji wina niż do jego stylu i oznacza klasę zbliżoną do francuskiego villages. Bizkaiko jest jednym z trzech regionów uprawnionych do produkcji tego typu wina, pozostałymi dwoma są Arabako i Getariako.

Region, za sprawą położenia blisko Oceanu Atlantyckiego, jest dość chłodny i deszczowy. Lokalne winogrona dobrze czują się w takich warunkach, a otrzymywane z nich wina są wytrawne i o wysokiej kwasowości. Często jako ich cechę charakterystyczną podaje się intensywną ziołowość, która odróżnia lokalne wina od propozycji z sąsiednich regionów. Wiele z lepszych egzemplarzy ma w swoim bukiecie dużo dojrzałych nut owocowych, a bardzo często znaleźć też wina delikatnie musujące – często wina butelkowane są wraz z osadem drożdżowym, co prowadzi do powstawania w butelkach delikatnych bąbelków.

Większość najlepszych win pochodzi z winnic położonych bliżej wybrzeża. Jest tu paradoksalnie nieco cieplej niż w regionach położonych w głąb lądu, znajdują się tu też korzystne dla winorośli gleby gliniasto-wapienne. Co ciekawe, do tytułu DO dopuszczone są tylko wina z winnic leżących niżej niż 400 metrów nad poziomem morza.

Podstawą upraw w regionie jest lokalne winogrono Hondarrabi Zuri. Szczep ten odpowiada za powstające tutaj białe wino Txakoli. Obok niego rośnie też folle blanche, które w Kraju Basków występuje pod nazwą Mune Muhatsa. Hondarrabi Beltza jest z kolei najważniejszą odmianą czerwoną. Wina w tym kolorze są tu jednak w zdecydowanej mniejszości, a lokalną ofertę uzupełniają jeszcze dość solidne wina różowe.