Sierra de Malaga - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

Sierra de Malaga to apelacja klasy DO pokrywająca ten sam region, co przewidziana dla słodkich win Malaga. Znajduje się na gorącym południu Hiszpanii w regionie Andaluzja. Ustanowiona prawnie w roku 2001, co czyni z niej jedną z młodszych apelacji w kraju.

Region z trzech stron otoczony jest pasmami górskimi, a od południa otwiera się na wybrzeże Morza Śródziemnego. Najbliżej położone sąsiednie apelacje do Jerez i Montilla-Morilles. Nazwa regionu odnosi się do górzystego ukształtowania terenu, charakterystycznego dla tej apelacji. Winorośl w regionie uprawiano już w okolicach VI wieku p.n.e. Co ciekawe, pierwsze uprawy założyli tu nie Rzymianie, a Grecy.

Klimat w Sierra de Malaga to połączenie wpływów Morza Śródziemnego i gorącego kontynentalnego powietrza. Wyróżnia się tutaj cztery mniejsze strefy i jedną podapelację - Serrania de Ronda - która cechuje się najwyżej położonymi winnicami.

Przepisy apelacji przewidują trzy kolory wina: czerwony, biały i różowy. Sierra de Malaga skupia się na winach wytrawnych, dlatego maksimum cukru resztkowego ustalono na poziomie 12 g/litr. Do upraw dopuszczonych jest bardzo wiele szczepów w obu kolorach. Najważniejsze odmiany czerwone to lokalne rome i bardziej popularne cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, tempranillo i graciano, a także grenache, petit verdot i malbec. Białe wina z Sierra de Malaga opierają się na odmianach pedro ximenez, moscatel, macabeo, airen i verdejo oraz na międzynarodowych sauvignon blanc, chardonnay i viognier. Co ciekawe, uprawia się tutaj także rieslinga. Alkohol w gotowych winach każdego z koloru musi zmieścić się w przedziale 10 i 15,5%. Dodatkowo, dla win przewidziano klasyfikację ze względu na okres dojrzewania wina. Wzorem innych regionów oznacza się tu wina poziomami od crianzy po gran reservę, ostatni z nich przeznaczony jest też dla win białych i różowych.