Montsant - region winiarski w Katalonii w Hiszpanii- charakterystyka

Montsant to region winiarski w Katalonii. Ta strefa upraw została rozpoznana odrębną kategorią DO w 2001 roku, wcześniej pozostając w ramach większej apelacji DO Tarragona. Za wydzieleniem Montsant przemawiał jego unikatowy charakter; mocno pofałdowany teren wspina się tu na znaczne wysokości, inaczej niż w Tarragonie, a uprawy znajdują się często na unikatowych glebach. Nazwa regionu pochodzi od pasma górskiego Montsant.

Montsant leży na zachód od miasta Tarragona i stanowi prawie pełny okrąg wokół słynnego Prioratu. Winorośle prawdopodobnie pojawiły się tu już za sprawą Rzymian, a były dalej uprawiane przez zakony chrześcijańskie. W czasach nowożytnych wina z Montsant były już znane daleko poza miejscem swojego pochodzenia.

Topografia w regionie jest zróżnicowana; winnice znajdziemy tu na wysokościach od 50 do ponad 700 metrów nad poziomem morza, a rzędy winogron często przeplatane są gajami oliwnymi, uprawami migdałów i porastającymi wyżej położone miejsca sosnami. Najbardziej prestiżowe miejsca to te na stokach, które zapewniają odpowiednie ruchy powietrza i wystarczające nasłonecznienie.

W Montsant panuje klimat typu śródziemnomorskiego z elementami charakterystycznymi dla kontynentalnego. Gorące i słoneczne dni przeplatane są na tyle chłodnymi nocami, że występująca tu dzienna amplituda temperatur pozwala winogronom na złapanie oddechu i zachowanie świeżości. Jest tu dość sucho, co wymusza na winogrodnikach poszukiwanie siedlisk z najlepiej dopasowanymi do takich warunków glebami. Wśród tych znajdziemy słynną liccorellę, czyli glebę opartą na specyficznych łupkach, lepiej znaną z Prioratu. Bardzo dużo upraw znajdziemy też na skalistych glebach granitowych z różną zawartością wapieni i gliny zapewniających retencję wody.

Montsant słynie głównie z potężnych czerwonych win opartych na szczepach garnacha i carinena, których owoce nierzadko pochodzą ze starych krzewów. Obok tych odmian często znajdziemy hiszpańskie tempranillo i międzynarodowe klasyki: cabernet sauvignon, merlot i syrah. Lokalne wina poznacie po aromacie dojrzałych leśnych owoców i charakterystycznej mineralności. Warto odłożyć je na kilka lat dojrzewania, ponieważ świetnie ewoluują. Te stworzone ze starych upraw przejawiają ponadto wyjątkową złożoność aromatyczną.

Oprócz win czerwonych Montsant produkuje wina białe (oparte na lokalnych garnacha blanca i macabeo oraz francuskim chardonnay), wina różowe i charakterystyczne słodkie vi ranci - wzmacniane oksydowane wino, które roztacza aromaty masła i orzechów.