Alicante - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

Alicante to region winiarski znajdujący się w Hiszpanii. Leży niedaleko innego regionu winiarskiego - Walencji i wchodzi w skład okręgu administracyjnego o tej samej nazwie. Jak wiele regionów leżących w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, często łączony raczej z wysoką produkcją niż z jakością. Nierzadko najważniejszym celem produkowanych w Alicante win było dodanie koloru i ciała do anonimowych blendów powstających w różnych częściach Europy. Reputacja regionu zmienia się jednak w ostatnich latach za sprawą winiarzy, którzy na nowo definiują swoją domenę. 

La Marina i Vinalopa

Region Alicante można podzielić na dwie strefy. Pierwsza z nich, nazywana La Marina leży bliżej morza wokół miast Denia i Calpe i cieszy się klimatem śródziemnomorskim z bardzo gorącymi porami letnimi. Część położona bardziej w głąb lądu, o bardziej kontynentalnym charakterze to Vinalopa - najważniejsze ośrodki winiarskie w jej obrębie to Villena i Pinoso. 

Vinalopa, ze swoim kontynentalnym klimatem, gorącym i suchym, oferuje świetne warunki dla najważniejszego szczepu Alicante, jakim jest monastrel (znany we Francji jako mourvedre). To winogrono jak mało które potrzebuje bardzo wysokich temperatur dla osiągnięcia pełnej dojrzałości i właśnie tutaj je znajduje. Powstają z niego pełne, głębokie i taniczne wina czerwone, ale z monastrel produkuje się także popularne w regionie wino różowe. Bliżej morza, w La Marina, znajdziemy za to lepsze warunki dla uprawy muscatów, z których powstaje wiele interesujących win słodkich. 

Reguły produkcji wina w regionie oficjalnie ustanowiono i potwierdzono nadaniem statusu DO w roku 1957. Wtedy to właśnie monastrel został uznany za najważniejsze winogrono Alicante, a wśród czerwonych odmian towarzyszyć mu miały alicante bouschet i bobal. Z czasem dopuszczono też użycie innych odmian, tak hiszpańskich (tempranillo), jak i międzynarodowych (cabernet sauvignon, merlot i garnacha). Ciekawostką regionu jest słodkie wino Fondillon, robione metodą solera ze szczepu monastrel. 

Muscat aleksandryjski to najważniejsze białe winogrono Alicante, ponieważ odpowiada za popularna wina słodkie i deserowe. Towarzyszą mu też takie szczepy jak macabeo i lokalne merseguera oraz planta fina.