Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Walencja to region winiarski znajdujący się na hiszpańskim wybrzeżu Morza Śródziemnego, około godziny jazdy samochodem od Barcelony. Historia winiarstwa sięga tu daleko wstecz, ale region kojarzony był raczej z dużą produkcją, a nie wysoką jakością. Obok winogron rosną tu oliwki i pomarańcze, a region jest miejscem narodzin słynnego hiszpańskiego dania paella.
Pierwsze winogrona prawdopodobnie przywieźli tu Fenicjanie już kilka tysięcy lat temu, ale to czasy bardziej nam współczesne wydają się ważniejsze z perspektywy obecnej sytuacji regionu. Najpierw Valencia stała się źródłem taniego wina przeznaczonego do anonimowych mieszanek. Po pladze filoksery, lokalny bobal stał się gorącym towarem dla producentów chcących dodać koloru i mocy swoim produktom, a lokalni rolnicy korzystali na takim popycie, niespecjalnie zwracając uwagę na jakość. Dopiero ostatnie kilkanaście lat XX wieku to czas zmian, którym pomogli nowi winiarze, skupieni na jakości owocu, z którym pracują.
Trudno jednoznacznie scharakteryzować region Valencia, ponieważ rozciąga się na znacznym obszarze, jest niejednorodny geologicznie i topograficznie. Klimat to z pewnością typ śródziemnomorski, gorący z raczej małą ilością opadów. Jest on jednak chłodzony przez regularne bryzy w okolicach wybrzeża i przez wysokość nad poziomem morza w swojej zachodniej części. Tam też klimat nabiera cech typu kontynentalnego ze znacznie wyższą amplitudą temperatur tak w ujęciu dziennym, jak i rocznym. Równie zróżnicowane są ziemie - najczęściej znajdziemy tu gleby wapienne z gliną i piaskiem występującymi w różnych proporcjach, ale można się także natknąć na terroir o odmiennej charakterystyce.
W granicach regionu Valencia znajdują się trzy apelacje: DO Alicante ze swoimi 9 tysiącami hektarów winorośli, dwukrotnie większa DO Valencia i DO Utiel-Requena, która zajmuje największą, liczącą 34 tysiące hektarów powierzchnię upraw.
Alicante to dziś najmniejsza apelacja, ale w przeszłości jej powierzchnia bywała prawie dziesięciokrotnie większa. Składają się na nią trzy podregiony, z których każdy ma inną charakterystykę. Znajdziemy w nich zróżnicowane terroir od gorących dolin, przez wilgotne nadmorskie regiony, aż po położone dość wysoko i korzystające z chłodniejszych na takiej wysokości temperatur strefy upraw. Szczególnie ważny dla regionu jest czerwony szczep monastrel. Powstają z niego mocne, solidne wina w najcieplejszej części apelacji, Rio Vinalopo. Swój sukces w wytrawnym wydaniu lokalny monastrel zawdzięcza swoim sąsiadom z Yecli i Jumilli - tamtejszy monastrel zyskał dość dużą popularność, dlatego winemakerzy z Alicante postanowili pokazać światu swoje interpretacje. Fondillon to natomiast unikatowa słodka wersja monastrela. Deserowe, niewzmocnione wino powstaje z najbardziej dojrzałych gron, czasem specjalnie pozostawionych dłużej na krzewie. Dojrzewa często nawet przez 10 lat, nierzadko w systemie solera. Obok monastrela rosną tutaj garnacha, tempranillo, bobal i garnacha tintorera (znana szerzej jako alicante bouschet) i biały moscatel, odpowiedzialny za lokalne wina słodkie.
Utiel-Requena to najważniejsza z punktu widzenia uprawy winorośli apelacja w regionie Valencia. Zdominowana przez czerwony szczep bobal, który stanowi tu ponad 70% upraw. Wiele z krzewów tej odmiany to już czterdziestolatki, znajdziemy też niemało naprawdę starych roślin pochodzących jeszcze z początków XX wieku. W tym skupionym wokół miast Requena i Utiel regionie ponad 80% ziemi przeznaczonych jest pod uprawy. Oba miasta znajdują się dość blisko siebie, dlatego klimat jest raczej jednolity. Jest to najcieplejsza strefa regionu Valencia z bardzo niską ilością opadów w ciągu roku, wysokościami nad poziomem morza sięgającymi nawet 900 metrów i ekstremalną roczną amplitudą temperatur - termometry potrafią wskazać nawet ponad 40 stopni w najcieplejszych okresach, by potem spaść do kilku stopni poniżej 0. Zróżnicowane, składające się z gliny, skał wapiennych i margli gleby porasta tu przede wszystkim wspomniany bobal, dający wina pełne, mocne z wysokim alkoholem. Natura szczepu pozwala jednak zachować w nich odpowiednio dużo balansującej całość kwasowości. Ciemne owoce, mocne, ale drobne taniny to charakterystyczne cechy bobala. Warto spróbować też win nie beczkowych, przeznaczonych do codziennego spożycia - odznaczają się wyjątkową relacją ceny do jakości.
Walencja DO składa się z dwóch niepołączonych ze sobą stref: Alto Turia, Valentino i Moscatel tworzą pierwszą z nich, znajdującą się na północ od miasta, z kolei druga, mniejsza nazywa się Clariano i znajduje się bliżej Alicante. Gleby w apelacji to prawdziwy patchwork z dominującą ilością gliny, piaskowców i skał wapiennych. Klimat tym łagodniejszy, im bliżej wybrzeża się znajdujemy; w głębi lądu staje się bardziej kontynentalny z charakterystycznymi dla regionu wysokimi rocznymi amplitudami temperatur. Strefą DO Valencia o największym potencjale jest Alto Turia. Uprawy znajdują się tutaj na znacznej wysokości, pochodzą stąd najlepsze białe wina regionu oparte na lokalnych szczepach merseguera i macabeo. Choć stawka jest wyrównana, merseguera wydaje się też być szczepem numer 1 w całej DO Valencia. W apelacji rosną też planta nova, garnacha tinorera, tempranillo i cabernet sauvignon produkując różne style wina, od pełnych czerwonych po leciutkie różowe. Ważne są też nasadzenia muscata aleksandryjskiego, z którego powstaje słodkie wino Moscatel de Valencia.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...