Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Rueda to region winiarski w Hiszpanii, położony na północny zachód od Madrytu wzdłuż rzeki Duero. Znany głównie z wytrawnych i aromatycznych win opartych na lokalnym szczepie verdejo, ale powstają tu też interesujące czerwienie z popularnego w kraju tempranillo.
Winnice w Ruedzie zajmują powierzchnię nieco ponad 13 tysięcy hektarów, z których prawie 90% to nasadzenia białego verdejo. Jeszcze 30 lat temu szczep ten odpowiadał tylko za około połowę upraw, ale gdy tylko odkryto jego potencjał do produkcji jakościowych i wyjątkowych win, zaczęto poświęcać mu znacznie więcej uwagi. Podstawą sukcesu verdejo są warunki, jakie panują w tej części Castilla y Leon. Surowy klimat i ubogie gleby wapienne z dużą zawartością żelaza sprzyjają powstawaniu win o takim charakterze. Winorośl musi tu ciężko pracować, aby się utrzymać, dlatego maksimum energii inwestuje w produkcję zdrowych i skoncentrowanych winogron. W tym kontynentalnym klimacie z gorącymi latami i mroźnymi zimami duży wpływ na klimat na rzeka Duero i jej dopływy, które nieco moderują pogodę i wydłużają okres dojrzewania, dodatkowo sprzyjając aromatyczności win. Dodatkowo, wysoka dzienna amplituda temperatur również nie pozostaje tu bez znaczenia.
Jednym z podstawowych winogron w Rudzie przed filokserą i tuż po niej było palomino fino. To aromatyczne winogrono o wysokiej kwasowości jest podstawą win sherry i świetnie sprawdzało się w tym miejscu. Dziś szczepem numer 1 jest wspomniane verdejo, znane ze swojego intensywnego bukiety pełnego aromatów owocowych i kwiatowych. Te wina są świeże, o wysokiej kwasowości, a egzemplarze oparte na winogronach ze starych krzewów są niezwykle złożone i kompleksowe. Ofertę białych szczepów uzupełniają sauvignon blanc i popularna w nieodległej apelacji Rioja viura. Razem stanowią około 5% nasadzeń.
Czerwone wina stanowią zdecydowaną mniejszość lokalnej produkcji i zazwyczaj oparte są na tempranillo i grenache. Przeważnie są to lekkie wina do picia na co dzień, ale wielu producentów proponuje solidne butelki gotowe rywalizować z niezwykle ostatnio popularnymi winami z Toro.
W 2020 roku region Rueda zaktualizował nieco klasyfikację swoich win. Dodano między innymi kategorię Gran Vino de Rueda przeznaczoną dla win z wyselekcjonowanych winogron ze starych krzewów oraz kategorię Vino de Pueblo, mającą na celu pokazywać zróżnicowany charakter lokalnych gmin winiarskich. Ciekawostką jest przywrócenie do życia stylu Rueda Palido, popularnego niegdyś wina dojrzewanego przez około 3 lata po drożdżowym florem.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...