Emporda - region winiarski w Katalogii w Hiszpanii - charakterystyka

Emporda (Empordà) to jedna ze stref DO w Katalonii, Hiszpanii, leży blisko francuskiej granicy. Status DO otrzymała już w 1972, ale obecna nazwa weszła do użycia dopiero w 2006. Historia winiarstwa sięga tutaj VI wieku naszej ery, a przez kolejne stulecia uprawą winorośli zajmowali się głównie mnisi. Plaga filoksery zniszczyła większość lokalnych upraw i choć wiele winnic obsadzono na nowo, to duża część nigdy nie została odtworzona.  

Emporda leży w klimacie typu śródziemnomorskiego. Jest tu ciepło, a bliskość wybrzeża gwarantuje odpowiedni poziom wilgotności. W tym kontekście należy wspomnieć silny wiatr Tramontana, który wieje znad Pirenejów i pomaga osuszać winnice, minimalizując ryzyko pleśni i innych chorób. Ten wiatr często sam jest zagrożeniem, jako że jego siła może połamać krzewy, szczególnie młode, lub zniszczyć pąki. Same krzewy rosną tutaj na glebach wapiennych o charakterystycznym brązowo-czerwonym zabarwieniu.  

Tradycja i nowoczesność

Winnice i uprawy to mieszanka tradycji i nowoczesności. Podstawą upraw jest szczep garnacha, z którego powstają tak wina wytrawne (pełne, soczyste, ale zbalansowane) oraz słodkie wina słomkowe z suszonych na słońcu winogron. Podobnie jak sąsiedzi z Roussillon po drugiej stronie francuskiej granicy, winiarze w Empordzie produkują pewne ilości wyjątkowego słodkiego wina rancio. Mało tego, uniwersalność garnachy pozwala zrobić z niej także ciekawe wina różowe; w blendach o tym kolorze często temu szczepowi towarzyszy jeszcze carignan. Obok lokalnych winogron znajdziemy też oczywiście międzynarodowe klasyki, takie jak cabernet sauvignon, merlot i syrah. 

Białe wina to najczęściej mieszanka viury i garnachy blanca. Oba szczepy cechuje dość wysoka kwasowość, która jest potrzebna dla zachowania balansu. Odmiany te są też w pewnym stopniu neutralne, przez co łatwo poddają się różnych zabiegom winemakingu.