Valdeorras - region winiarski Hiszpanii - charakterystyka

Valdeorras to hiszpański region winiarski, leżący na granicy Galicji i Castilla y Leon. Jego najbliżsi winiarscy sąsiedzi to Ribeira Sacra po stronie Galicji i kastylijskie Bierzo od wschodu. Region Valdeorras znajduje się wokół miast O Barco i A Rua i wzdłuż rzeki Sil, a słynie przede wszystkim z białych win powstających z lokalnego szczepu godello.

Valdeorras jest najbardziej w głąb lądu położoną strefą winiarską w Galicji, dlatego klimat nabiera wyraźnych cen typu kontynentalnego. Gorące lata i chłodne zimy oddzielone są tu łagodną wiosną i jesienią; wpływ pobliskiego Oceanu Atlantyckiego łagodzi klimat dodając wilgoci (relatywnie duża roczna suma opadów)i obniżając roczne amplitudy temperatur.

Ze względu na ukształtowanie terenu, wysokość nad poziomem morza i odległość od niego, bardzo ważne w Valdeorras są charakterystyki pojedynczych siedlisk. Najlepsze z nich to te, które dostają najwięcej słońca i ciepła - powstają na nich wina o najwyższej jakości. Na styl win nie pozostają też obojętne gleby. Obecność w regionie wielu mniejszych i większych rzek dodaje im charakteru aluwialnego, a wraz z zwiększaniem się wysokości ponad lądem znajdziemy więcej skalistych i mineralnych gleb, głównie opartych na granicie i łupkach. Charakterystyczne dla regionu są wapienne gleby w jego północnej części oraz gliny bogate w żelazo na najwyższych wzniesieniach.

Wszystkie te charakterystyki sprawiają, że Valdeorras jest świetnym miejscem dla upraw białych winogron. Znajdują one tutaj wystarczająco dużo ciepła, a bardzo dużo chłodzących wpływów pozwala winogronom na zachowanie odpowiedniego poziomu kwasowości. Najważniejszym z białych szczepów uprawianych w regionie jest godello, znane też czasem jako verdelho. Dobre wino z tego szczepu odznacza się aromatami cytrusów, ziół, przypraw i akcentami mineralnymi. Wiele z tych win trafia na dojrzewanie na osadzie drożdżowym w beczkach dębowych, co dodaje im aromatów drożdżowych. Te, niekiedy bardzo kompleksowe wina są wyjątkowo cenione.

Odmianowe godello to najpopularniejsze wino Valdeorras, ale obok niego znajdziemy też inne etykiety. “Valdeorras Castas Nobles” to powstające w regionie wina, które w przynajmniej 85% składają się z jednej z lokalnych odmian: loureiro, treixadura, dona branca, albarino, torrontes i lado. Jeśli takie wino będzie oparte na szczepie palomino, na etykiecie powinno pojawić się określenie “Valdeorras Blanco”. Z kolei Valdeorras Espumoso i Valdeorras Tostado to powstające w regionie wina musujące, odpowiednio wytrawne i słodkie. Pierwsze z nich musi zawierać 85% godello, w drugim, obok tego dominującego białego szczepu, może znaleźć się kilka z zatwierdzonych czerwonych odmian.

Wśród szczepów czerwonych dominuje popularna w tej części kraju mencia. Stylistycznie wina te podobne są do swoich sąsiadów z Bierzo: dość dobrze zbudowane, soczyste, niepozbawione aromatów ziemistych i mineralnych. Zazwyczaj mencia występuje jako wino jednoodmianowe, ale pojawia się też w blendach z grenache i cabernet sauvignon.