Bierzo - region winiarski w Hiszpanii - charakterystyka

Bierzo to region winiarski Hiszpanii, położony na północnym zachodzie słynnej Castilla y Leon. Graniczy od zachodu z Galicją i od północy z Asturią. Bierzo cieszy się statusem DO od 1989 roku, a w kilku ostatnich latach zaczęło zdobywać naprawdę dużą popularność. Pomogła temu obecność w regionie słynnego producenta Alvaro Palaciosa z jednej strony, a z drugiej działalność wielu lokalnych winiarzy skupionych wokół winiarstwa naturalnego.

Ze względu na charakterystykę swojej topografii dzieli się na dwie części: Bierzo Alto, leżącą na wyżej położonych, stromych i bogatych w minerały zboczach, które wymagają prowadzenia upraw na specjalnych tarasach oraz bardziej żyzną i zieloną Bierzo Bajo.

Region ten zamieszkiwali już Rzymianie, którzy prawdopodobnie wydobywali w okolicy złoto. Pozostałości po ich obecności można znaleźć w różnych miejscach po dzień dzisiejszy. Przez region płynie rzeka Sil, która wraz ze swoimi dopływami i potokami jest niezwykle ważna dla lokalnych upraw. W części regionu porośniętej krzewami winorośli dominują gleby łupkowy i granitowe, co odróżnia Bierzo od innych stref w Castilla y Leon. Gleby te odpowiadają za charakterystyczny mineralny rys powstających tu win, pozwalają też zachować im więcej świeżości, lekkości i aromatyczności.

Na klimat w Bierzo w największym stopniu wpływa Ocean Atlantycki. W porównaniu do bardziej kontynentalnych stref Castilla y Leon, klimat Bierzo jest dość umiarkowany - średnia temperatur jest tu niższa, suma opadów wyższa, a amplitudy temperatur nieco łagodniejsze. Góry Kantabryjskie zapewniają jednak wystarczająco ochronę przed chłodnym wpływem oceanu, dlatego winogrona swobodnie osiągają tu odpowiedni poziom dojrzałości.

Najpopularniejszym szczepem regionu jest czerwona Mencia. Powstają z niej wina świeże, owocowe, ale niekiedy wyjątkowo solidne i skoncentrowane. Ich cechą charakterystyczną są nuty ziemiste i mineralne. Podobnie jak w innych regionach, wyróżnia się tu style crianza i reserva nadawane ze względu na okres dojrzewania wina przed wypuszczeniem na rynek. Obok krzewów mencii znajdują się tu uprawy grenache, często oba te winogrona występują razem w blendach, również w winach różowych.

W Bierzo powstają również białe wina, a najważniejsze odmiany to dona blanca, godello i palomino. Zazwyczaj łączą w sobie cytrusową świeżość, mineralny charakter i owocową dojrzałość. Wiele z tych win trafia na jakiś czas do dojrzewania na osadzie w beczkach, co dodaje im drożdżowego charakteru.