Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Ucles (Uclés) to hiszpański region winiarski leżący w Castilla-La Mancha na wschód od Madrytu. To też jedna z najmłodszych stref DO, która swój status uzyskała dopiero w 2005 roku po kilku latach starań lokalnych winiarzy. Nazwa regionu pochodzi od centralnego miasta Ucles, słynącego z XII wiecznego klasztoru i fortecy obronnej.
W Ucles panuje gorący klimat kontynentalny z nie najniższą jak na tę część kraju roczną sumą opadów. Pewne ochłodzenie zapewnia wysokość nad poziomem morza, na której znajdują się winnice. Im wyżej tym oczywiście chłodniej oraz wyraźniejsza dzienna amplituda temperatur, która pozwala na produkcję zbalansowanych kwasowością win. Ucles to region o nieregularnym terroir, pełnym zróżnicowanych siedlisk. Cały region dzieli na pół pasmo górskie Sierra de Altomira; wschodnia część sięga nieco wyżej, ponieważ aż do 1000 metrów nad poziomem morza, natomiast w części po zachodniej stronie gór winnice sięgają na nieco ponad 800 metrów. Pasmo Sierra de Altomira czasem uznaje się jako trzecią podstrefę ze swoim unikatowym, górskim terroir.
W Ucles powstają wina wina w trzech kolorach: białym, różowym i czerwonym. Podstawowym szczepem dla czerwonych win jest tutaj cencibel, jak lokalnie nazywa się popularne w Hiszpanii tempranillo. Powstają tu z niego wina lekkie, świeże i owocowe oraz bardziej złożone, dojrzewane w dębie egzemplarze. Towarzyszą mu międzynarodowe szczepy cabernet sauvignon i merlot. Ciekawostką regionu jest sposób prowadzenia winorośli, tzw. bush vines. Winorośl rośnie w naturalny sposób, nie jest poprowadzona na palikach. Taki sposób upraw pozwala nieco osłonić przed słońcem winogrona, które zwisają ku ziemi i przykryte są liśćmi. Mało tego, DO Ucles wprowadziło minimalny wiek dla krzewów, których owoce trafiają do win. Zdeklasyfikowane są wszystkie wina oparte na owocach pochodzących z krzewów młodszych niż 6 lat. Wyróżnia się kilka stopni klasyfikacji wieku krzewów, a najstarsze z nich sięgają 40 lat. Wspomniany sposób klasyfikacji i wymagania dotyczą tylko szczepu cencibel.
Białe winogrona to verdejo, popularny w tej części kraju moscatel oraz międzynarodowe chardonnay i sauvignon blanc. Dla win w kolorze białym nie wprowadzono dodatkowych wymagań dotyczących wieku krzewów.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...