Kiedy robi się naprawdę zimno, przychodzi czas na bardziej złożone i wielowymiarowe wina, o solidniejszym ciele i bogatych aromatach. Chętniej też sięgamy po wina słodkie. Ich również nie zabrakło wśród naszych poleceń!
Spośród win czerwonych na zimowy czas szczególnie polecamy soczyste i skoncentrowane Aglianico del Benevento 2018 od działającego we włoskiej Kampanii producenta Fontana Vecchia. Wino urzeka aromatami dojrzałej wiśni, śliwki i przypraw. Znakomicie będzie pasowało na przykład do szpondra z borowikami i chrzanem, rillettes z gęsi z konfiturą żurawinową lub gęstego gulaszu z soczewicy z chili.
Natomiast dla miłośników aromatów czerwonych owoców na czele z granatem, a także lukrecji, znakomitym wyborem będzie La Tremenda Monastrell 2018 od producenta Enrique Mendoza z hiszpańskiego regionu Alicante. Warto podać je z grillowaną polędwicą wołową z białą truflą, tortillą ziemniaczaną z chorizo lub pasztetem z soczewicy z orzechami.
Intensywny, słodkawy owocowy smak i aromaty karmelu, śliwek i suszonych ziół spotkamy winach ze szczepu merlot.
Również wśród win białych nie brakuje tych, które świetnie sprawdzą się na długie zimowe wieczory. Przykładem jest bogate, oleiste Chenin Blanc Jurassic Park 2016 od producenta Birichino z Kalifornii. Wspaniale pachnie jabłkami, miodem i kwiatem pomarańczy. Polecamy je do piersi perliczki w sosie tymiankowo-truflowym, makaronu tajskiego z tofu i mlekiem kokosowym lub sera brie.
Z kolei dla osób lubiących pełne wina o kremowej teksturze zdecydowanie polecamy Santpere Vinyes Velles Blanc 2018 od producenta Celler del Roure z hiszpańskiej Walencji. Wino ma tropikalny charakter – pachnie brzoskwiniami, melonami i wanilią. Warto je podać razem z pieczonym kurczakiem w cytrusowej glazurze, dorszem na parze z sosem z kiszonych cytryn lub warzywami z dodatkiem sosu holenderskiego.
Dla miłośników słodyczy mamy coś białego i czerwonego.
Propozycją białą będzie wino polskie. Dom Jantoń Solaris – Późny Zbiór 2019 jest esencjonalne, złożone, ma długi finisz i apetycznie pachnie gruszką, miodem i rodzynkami. Znakomicie będzie pasować do foie gras i chutneyem z fig, kruchej tarty cytrynowej, miękkich krowich serów lub gorgonzoli.
Czerwone wino nie będzie słodkie, lecz półwytrawne. Madrigale Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG 2018 od apulijskiego producenta Produttori di Manduria jest soczyste i długie, pachnie konfiturą z wiśni, kakao i ziołami. Doskonale zgodzi się z pasztetową z foie gras z chutneyem z czereśni, ciastem francuskim z ciemną czereśnią i wanilią lub – tak jak solaris – z miękkimi, wyrazistymi serami.