Jajka, wędliny, przekąski, pieczyste mięsne i wegetariańskie… Jak dopasować odpowiednie wino do takiej rozmaitości potraw, które znajdą się na wielkanocnym stole? Mamy dla Was kilka sprawdzonych propozycji!
Na dobry początek polecamy polskiego musiaka – na przykład GostArt Cuvée 2020 na bazie pinot blanc, pinot gris i rieslinga. Wino jest orzeźwiające i kompleksowe, pachnie brioszką i cytrusami z mineralnym akcentem.
Jeżeli na Waszym świątecznym stole znajdzie się ryba, idealnym towarzystwem będzie dla niej wytrawny i rześki niemiecki Weissburgunder Trocken 2019. Urzeka aromatami owoców sadu, cytrusów i kwiatów.
Wegetarianom polecamy z kolei świeżego, wyrazistego i lekko pikantnego Grünera Veltlinera D.A.C. Pur 2020. Znajdziecie w nim klasyczne aromaty dla tej odmiany, czyli biały pieprz i cytrusy, a także nutę mineralności.
Jako uniwersalny „pewniak” na wielkanocnym stole sprawdzi się różowe Les Prunes z rzadkiego walencjańskiego szczepu mandó. Wino apetycznie pachnie i smakuje czerwonymi owocami, nie brakuje mu też struktury.
Do takich mięsnych przekąsek jak tatar czy wędliny polecamy eleganckie Nebbiolo del Langhe DOC Lasarin 2019 o aromatach czerwonych owoców, fiołków i ziół lub subtelne Barolo DOCG La Morra 2016 o nieco bardziej kwiatowym profilu.
Do bardziej solidnych potraw doskonale sprawdzi się z nieco bardziej zdecydowane Barbaresco 2017 – zwłaszcza do pieczonej jagnięciny w rozmarynie. Do kaczki z grzybami lub żeberek w pieprzu polecamy natomiast aksamitne Barolo DOCG La Serra 2016.
Miłośników pieczonych potraw wege z pewnością nie zawiedzie złożone Barolo DOCG Brunate 2018, pachnące słodkimi przyprawami, fiołkami i różami.
Oczywiście mamy też wino bez „procentów”. Riesling Eins Zwei Zero o aromatach cytrusów, polnych kwiatów i trawy cytrynowej nie zawiera alkoholu, a jednocześnie cieszy kompleksowością na miarę solidnego rieslinga.