Jakie wino sprawdzi się na wieczór? Wszystko zależy od okazji! Polecamy zarówno wina codzienne, jak i te, którymi warto uczcić bardziej wyjątkową okazję.
Planujecie wieczór we dwoje z filmami i drobnymi przekąskami? Soczysta i orzeźwiająca biała rioja Las Parcelas Blanco 2018 sprawdzi się z twardymi serami oraz z lekkimi daniami z drobiu i ryb.
Wieczór uprzyjemni również czerwone Pinot Noir Vipava Valley 2020 od słoweńskiego producenta Tilia. Łagodnym taninom i lekkiemu charakterowi wina towarzyszą aromaty czerwonych owoców, fiołków i leśnej ściółki.
Jeżeli natomiast planujecie romantyczną kolację z ulubionymi potrawami, proponujemy nieco bardziej strukturalne wina. Do pikantnego tatara z łososia, wegetariańskich pierogów czy sałatki Caesar polecamy świeże, ekspresyjne Rag & Bone Riesling 2019 od producenta Smalltown Vineyard z australijskiego regionu Eden Valley.
Z kolei do smażonej piersi z kaczki, tagine z jagnięciną czy makaronu z kaczką i orzechami będzie pasować soczyste, owocowe i lekko pikantne Bobal 2018. To wino od walenckiego producenta Bodegas Neleman apetycznie pachnie czarną porzeczką, eukaliptusem i miętą.
Na luźne spotkanie wypełnione rozmowami polecamy kilka niezobowiązujących win: od musującego po czerwone.
Na początek: prosecco! Orzeźwiające i lekkie Masottina Prosecco Brut Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG o aromatach cytrusów i gruszek doskonale sprawdzi się solo lub do wegetariańskiego risotto, makaronu i sera brie.
Zawsze dobrym trafem będzie też sauvignon blanc – zwłaszcza słoweńskie Pretty Good Sauvignon Blanc 2020. Z powodzeniem można sączyć je zarówno bez jedzenia, jak i do lekkich potraw wegetariańskich, rybnych i z owocami morza.
Sprawdź także: Prosecco Extra Dry Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
A jeżeli mamy ochotę na coś różowego, idealnym wyborem będzie Pinot Grigio Ramato 2019 od producenta Antonutti Vini z Friuli. Dzięki świeżości, dobrej budowie oraz aromatom cytryny, moreli i brzoskwini będzie pasować na przykład do grillowanej ryby, tajskiego makaronu i sałatki z wędzonym tofu.
Z kolei czerwonym winem, które doskonale sprawdzi się na niezobowiązujący wieczór z przyjaciółmi, będzie chilijskie Single Ferment Pais 2019 od Garage Wine Company. To lekkie, soczyste wino o aromatach czerwonych owoców z nutą ziół i dobrej kwasowości.
Wyjątkowy wieczór warto zacząć od szampana – na przykład krągłego, cytrusowego Vazart-Cocquart & Fils Brut Reserve NV.
Z kolei niezwykle uniwersalnym białym winem będzie bogate i nieco oleiste Chenin Blanc Jurassic Park 2016 od kalifornijskiego producenta Birichino.
Do lżejszych potraw, jak na przykład spaghetti alla norma czy zapiekanki z chorizo będzie pasować czerwona rioja – Bideona Las Parcelas Tinto 2018 o skoncentrowanym owocu i aksamitnych taninach.
Natomiast do solidniejszych dań warto podać bogate i dojrzałe bordeaux, na przykład Comte de Malartic 2009 od producenta Château Malatric-Lagraviere. Gładkie taniny i soczysty owoc znakomicie podkreślą smak grillowanej polędwicy wołowej lub jagnięcej moussaki.