Skoro majówka, to grill! Które wino wydobędzie z grillowanych potraw to, co najlepsze? Mamy kilka pomysłów!
Majówkę zaczniemy oczywiście od orzeźwiających bąbelków! Apetyt w oczekiwaniu na solidniejsze dania z grilla przyjemnie zaostrzą katalońskie cavy: Familia Oliveda Brut Nature Reserva NV lub Brut Jove NV od tego samego producenta.
Znakomitym towarzyszem podczas pogryzania świeżych i grillowanych warzyw, pikli i sałat, a także przeróżnych lekkich przekąsek będzie Grüner Veltliner Pur 2020 z austriackiego Weinviertel. Miłośnikom czerwonych win polecamy z kolei Indio Rei Black Label Tinto 2018 z portugalskiego Dão.
Nie wyobrażacie sobie majówki bez grillowanej ryby? Zestawcie ją z nieco solidniejszym białym winem, które wydobędzie z potrawy to, co najlepsze, a samo nie zagubi w niej swojego charakteru. Takie jest na przykład portugalskie 3 Rios Verde 2020 w stylu off dry lub wytrawnny niemiecki Weissburgunder Trocken 2019.
A może czerwone wino do ryby? Do grillowanego tuńczyka spróbujcie sycylijskiego Sedara Nero d'Avola 2019.
Wino na majówkowy piknik w ciepłym słońcu i grillem na świeżym powietrzu z sushi i tatarem
Słodkie dolce far niente w ciepłych promieniach słońca umili Wam wytrawny, rześki róż o świeżych nutach owoców – na przykład Can Sumoi La Rosa 2019 z katalońskiego Penedés.
Doskonałym towarzystwem dla mięs z grilla będą solidniejsze, a jednocześnie niezbyt przytłaczające wina. Chilijskie Adobe Reserva Chardonnay 2021 świetnie podkreśli smak grillowanej piersi kurczaka. Z kolei do wołowiny strzałem w dziesiątkę będzie Bodegas el Angosto Tribuna 2020.
A może macie ochotę na coś mocniej zbudowanego? W takim razie przypadnie Wam do gustu Primitivo IGT Pugllia 2020 z włoskiej Apulii. Australijskie The Wishbone Shiraz Grenache 2017 również będzie doskonałym wyborem.