Szczep Chardonnay to nie bez przyczyny najpopularniejsza międzynarodowa biała odmiana, właściwie uprawiana w każdym zakątku świata. Kochają ją zarówno konsumenci, jak i winiarze dzięki wszechstronności i wielu stylom, w których można ją produkować. Styl, który skradł najwięcej serc, to beczkowany po uprzedniej fermentacji malolaktycznej. W ostatnich latach coraz częściej znajdziemy ciekawe alternatywy dla tego szczepu produkowanego w tym stylu. Szczególnie popularna wydaje się ostatnio biała, beczkowana Rioja. Świetnym jej reprezentantem jest ta od Valenciso. Produkowana z ponad 100-letnich krzewów Grenache Blanc i Viury daje niezwykle skoncentrowane wino w połączeniu z 9-cioma miesiącami w rosyjskim dębie(!). To połączenie staje się czymś niezwykłym. Dużo soczystych brzoskwiń, gruszek i pomelo z wanilią i nutami tostowymi.

Viognier i Clairette

     Rodan na szczęście nie kojarzy się tylko z czerwonymi winami i mamy tu świetnego reprezentanta zrobionego z białych odmian - Viognier i Clairette. Oprócz czarującego bukietu kwiatów, dojrzałych owoców pestkowych oraz miodu wino to ma niezwykłą teksturę, przypominającą pszczeli wosk, która uzależnia!

Chenin Blanc oraz odmiany z Doliny Rodanu jak np. Viognier, Roussanne i Grenache Blanc

     Coraz popularniejsze stają się również beczkowane wina z RPA reprezentujące niespotykanie dobry stosunek ceny do jakości. Dominują tam Chenin Blanc oraz odmiany z Doliny Rodanu jak np. Viognier, Roussanne i Grenache Blanc. W winie AA Badenhorst Family White Blend mamy je wszystkie razem, a nawet 6 kolejnych szczepów. Tak bogaty kupaż daje niezwykle złożone i bogate wino o aromatach soczystych owoców pestkowych, kwiatów, ziół, przypraw i minerałów. Do tego jeszcze beczka oraz jej kremowe, maślane smaki wspomagane wanilią i nutami tostowymi. Generalnie dużo się dzieje!

Wild Sauvignon od Greywacke 

    Wild Sauvignon od Greywacke wydaje się być obowiązkowe do spróbowania, szczególnie dla fanów tej odmiany. Mamy tu agrest, marakuję, cytrusy oraz nuty trawiaste świetnie współgrające z dębiną. Na podniebieniu zarazem pikantne, jak i krągłe oraz kremowe z zadziorną mineralnością.

Zapraszamy do kolejnej części artykułu "Alternatywy dla chardonnay II"