Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
W 1998 roku Louis Valentin i Carmen Enciso, po wielu latach pracy dla renomowanych producentów połączyli swoje siły i nazwiska dając początek marce Valenciso. Ich pasja i energia pozwoliły stworzyć nowy wymiar i styl Riojy, która nie jest określana ani jako tradycyjny ani jako nowoczesny. To po prostu Reserva pełna klasy, balansu i wielowymiarowości, mająca ukazać szczep tempranillo w najlepszym możliwym wydaniu. Winnice usytuowane są w najbardziej prestiżowej, północnej części regionu (Rioja Alta), będącej pod znaczącym wpływem klimatu atlantyckiego z chłodnym wiatrem, którego wpływ jest jednym z czynników nadających winom finezji oraz złożoności aromatycznej. Producent skupia swoją energię wyłącznie na jednym czerwonym winie, dlatego też cały proces od winorośli aż po butelkowanie jest niezwykle precyzyjny i ukierunkowany na osiągnięcie jak najwyższej jakości w danym roczniku. Jeśli grona nie spełniały założonych standardów Valenciso zostawały sprzedawane w całości (tak było w 2003 oraz 2013 roku). Od samego początku niezwykłą rolę w procesie winifikacji odgrywały cementowe zbiorniki, w których wino bez żadnych zakłóceń z zewnątrz integruje się przez kilka lat. Stosuje się również kilkumiesięczne starzenie we francuskich i kaukaskich beczkach. Styl producenta to kwintesencja elegancji i harmonii pomiędzy owocem, mineralnością oraz wpływem beczki. Wina wypuszczane są na rynek po wielu latach skrupulatnej dbałości, której przyświeca założenie osiągnięcia jak najwyższszej jakości i długiego potencjału starzenia.
Valenciso niestrudzenie już od ponad 20 lat wybiera jakość ponad ilość, nawet wtedy gdy wiąże się to z nieporównywalnie wyższymi kosztami oraz z większym nakładem ludzkiej pracy."
Enolog: Luis Valentin i Carmen Enciso
Areał: 16ha
Gleby: glina, wapień
Podziel się linkiem ze znajomymi
Od 2017 roku winnice uprawiane są w sposób ekologiczny. Valenciso jest częścią Grandes Pagos de Espana, stowarzyszenia zrzeszającego najlepszych producentów w kraju. Należy również do ABC Rioja Association of Wineries for Quality, profesjonalnego stowarzyszenia najbardziej prestiżowych winnic w La Rioja.
Ładuję...