Jakie wino podarować tacie w prezencie? Pozwólcie, że wyręczymy Was w tym dylemacie! Postawiliśmy na kilka wyśmienitych czerwieni – od nieco lżejszych do tych solidnie zbudowanych. Znakomita większość pochodzi z Europy, nie zabrakło też jednej propozycji z Nowego Świata.
I od Nowego Świata zaczniemy, a konkretnie – od Australii Południowej. Owocowy, wyrazisty i soczysty blend cabernet sauvignon i syrah The Red Sedan 2017 z przepięknym czerwonym autem na etykiecie z pewnością spodoba się nie tylko miłośnikowi oldtimerów.
Z kolei Barbera d'Alba 2018 to idealna propozycja dla fanów włoskiej klasyki. Butelka skrywa aromaty ciemnej śliwki, jagód i białego pieprzu. Wino jest lekko pikantne z przyjemnymi, miękkimi garbnikami.
Pozostajemy we Włoszech. W równie soczystym kupażu petit verdot i syrah Toscana Rosso Romitoro 2019 znajdziemy bogate aromaty czerwonych owoców, śliwek, ziół, marcepanu i lukrecji. Wino smakuje wiśniami, śliwkami i żurawiną, a wszystko wieńczy czekoladowy finisz.
Jeszcze jedną znakomitą propozycją z Włoch jest Valpolicella Superiore Ripasso Le Sasine 2018. Tu z kolei znajdziemy aromaty wiśni w czekoladzie, przypraw świątecznych, cedru, pieprzu, a nawet nuty miodowe i dymne. W ustach dominują suszone owoce.
Przenosimy się do Hiszpanii, skąd mamy dla Was – a raczej Waszych ojców – dwie znakomite Riojy. Pierwsza to Las Parcelas Tinto 2018 na bazie tempranillo. Pachnie czereśniami, jagodami i goździkami. Jest skoncentrowane i aksamitne, o umiarkowanej kwasowości.
Druga Rioja to również tempranillo, ale z dodatkiem białego szczepu macabeo. Xérico 2018 jest soczyście owocowe, z dobrze zaznaczoną kwasowością i aromatami czarnych owoców z lukrecjowo-ziemistymi akcentami.
Z kolei portugalskie Pato Rebel Tinto 2016 z zabawnym portretem nestora rodu winiarskiego, Luísem Pato, to świetna propozycja dla fanów aromatów owoców leśnych, gorzkiej czekolady i żywicy. Wbrew pozorom, to wino wcale nie jest takie szalone: urzeka smakami jeżyny, śliwki, morwy i czekolady.
Na koniec – jeszcze jeden klasyk, tym razem z Bordeaux. Dzięki wyrazistym aromatom czarnej porzeczki i śliwki oraz gęstej strukturze D de DAUZAC 2016 na bazie cabernet sauvignon i merlota to absolutny pewniak.