Kwiaty cukinii. Najsmaczniejsze kwiaty lata.

Włosi je uwielbiają. Bardzo dekoracyjne, o pięknym pomarańczowo-żółtym kolorze, świeże i delikatne w smaku, kwiaty cukinii są wykorzystywane w kuchni włoskiej na wiele sposobów. Dodaje się je do sałatek, do makaronów, do risotta, kładzie na pizzę. Dla mnie zawsze jednak największą atrakcją są fiori di zucchina faszerowane i smażone w lekkim cieście. Jeśli chodzi o farsz, to można tu puścić wodze fantazji i wykorzystać różne rodzaje sera – mozzarellę, provolone, ser kozi - połączone ze świeżymi ziołami i innymi dodatkami. Według mnie jednak najlżejsze i najlepsze są wypełnione ricottą z miętą i odrobiną peperoncino. Do ciasta dobrze dodać odrobinę białego wina, żeby było bardziej kruche.

Jedząc te potrawy z dodatkiem kwiatów cukinii mam zawsze wrażenie, że jem coś bardzo wyjątkowego, wybitnie sezonowego, co zaraz przeminie. Chociaż sezon na kwiaty cukinii wcale nie trwa tak krótko - w Polsce trwa właściwie przez całe lato - to są one bardzo efemeryczne. Najlepiej kupić świeżo zebrane, o poranku w słoneczny dzień - bo już następnego dnia nawet dobrze przechowywane  zaczynają marnieć i więdnąć. Kwiaty cukinii są sprzedawane w dwóch wariantach: same kwiaty z łodyżką (męskie) albo z zawiązką małej cukinii (kwiaty żeńskie).

Do faszerowanych ricottą smażonych kwiatów cukinii wybrałabym włoskie białe wino – vermentino lub malvasię. Świetnym pomysłem będzie podanie ich z franciacortą.

Poniżej znajdziecie wina idealnie pasujące do kwiatów cukinii.