Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Włosi je uwielbiają. Bardzo dekoracyjne, o pięknym pomarańczowo-żółtym kolorze, świeże i delikatne w smaku, kwiaty cukinii są wykorzystywane w kuchni włoskiej na wiele sposobów. Dodaje się je do sałatek, do makaronów, do risotta, kładzie na pizzę. Dla mnie zawsze jednak największą atrakcją są fiori di zucchina faszerowane i smażone w lekkim cieście. Jeśli chodzi o farsz, to można tu puścić wodze fantazji i wykorzystać różne rodzaje sera – mozzarellę, provolone, ser kozi - połączone ze świeżymi ziołami i innymi dodatkami. Według mnie jednak najlżejsze i najlepsze są wypełnione ricottą z miętą i odrobiną peperoncino. Do ciasta dobrze dodać odrobinę białego wina, żeby było bardziej kruche.
Jedząc te potrawy z dodatkiem kwiatów cukinii mam zawsze wrażenie, że jem coś bardzo wyjątkowego, wybitnie sezonowego, co zaraz przeminie. Chociaż sezon na kwiaty cukinii wcale nie trwa tak krótko - w Polsce trwa właściwie przez całe lato - to są one bardzo efemeryczne. Najlepiej kupić świeżo zebrane, o poranku w słoneczny dzień - bo już następnego dnia nawet dobrze przechowywane zaczynają marnieć i więdnąć. Kwiaty cukinii są sprzedawane w dwóch wariantach: same kwiaty z łodyżką (męskie) albo z zawiązką małej cukinii (kwiaty żeńskie).
Do faszerowanych ricottą smażonych kwiatów cukinii wybrałabym włoskie białe wino – vermentino lub malvasię. Świetnym pomysłem będzie podanie ich z franciacortą.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...