Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Sylwester to dobry moment na podsumowanie roku. Jeśli przez ostatnie miesiące odkrywaliście z nami dobre i ciekawe wina, to na pewno jesteście już przygotowani do wyboru świetnych butelek na przyjęcie. W przeciwnym razie zapraszamy do lektury naszego sylwestrowego przewodnika. Znów wychodzimy naprzeciw Waszym potrzebom i podsuwamy sprawdzone rozwiązania i świetne wina.
Style win musujących mogliście poznać w jednym z ostatnich tekstów na naszym blogu (szampany - jak powstają?). Tym razem nie będziemy przyglądać się tym winom pod kątem technicznym, a zastanowimy się nad ich charakterem i dopasujemy je do odpowiednich momentów.
Zdecydowanie najlżejszym i najbardziej radosnym stylem win musujących pozostaje prosecco. en styl nieco cierpi na ogromnej produkcji goniącej popyt, ale wciąż w ramach tej kategorii powstają świadome i jakościowe wina. Naszym wyborem na sylwestrowy wieczór jest wino od producenta Masottina. To rodzinny projekt, w którym bierze udział ojciec wraz ze swoimi trzema synami. Każdy z nich przejawia niebywały talent do upraw winogron i tworzenia win. Ich misją jest rpodukcja prosecco w sposób rzemieślniczy, świadomy, przy stałym zachowaniu lekkiego charakteru wina. W prosecco od Masottiny wciąż możecie szukać śladów terroir, w którym rosły winogrona, ponieważ ich wina są czyste i precyzyjne, a ich charakter nie jest przykryty cukrem ani żadnymi ulepszaczami. Naszym zdaniem prosecco powinno być półwytrawne, dlatego że taki styl najlepiej gra z charakterem owocu i odpowiada metodzie produkcji. Wybór VINIFY? Prosecco Extra Dry klasy DOCG, stworzone z owoców pochodzących z prestiżowej strefy Conegliano-Valdobbiadene
Jedną z zalet prosecco jest relatywnie niska cena, dzięki metodzie produkcji tych win. I teraz uwaga. Zazwyczaj hiszpańską cavę podaje się jako świetną alternatywę dla szampana. Oferuje podobny charakter wina za znacznie niższą cenę. My jednak proponujemy cavę jako alternatywę właśnie dla prosecco. Cava rzeczywiście potrafi prezentować niezwykłą złożoność i głębię, ale często pozostaje też lekkim winem. Czyni ją to świetnym kompanem świętowania w gronie bliskich.
My proponujemy dziś wytrawną Reservę od Blanchera. Wyrazista i mineralna, ale wciąż pełna nut owoców, dlatego nawet mniej zaawansowani wielbiciele win wyciągną z niej dużo dla siebie. Oba te style, cava i prosecco, świetnie sprawdzą się do dowolnych przekąsek. Spróbujcie na przykład prosecco z sałatką owocową, a cavy z krewetkami w tempurze. Wyjątkowe pet naty
Zanim przejdziemy dalej, zróbmy krótki przerywnik. Pet-naty to najgorętszy temat ostatnich miesięcy. Wina musujące jak żadne inne. Powstają w taki sposób, jak powstawały pierwsze wina musujące w historii. Butelkowane są przed końcem pierwszej fermentacji i zamykane kapslem. Musują w związku z tym delikatniej niż typowe wina musujące, prezentują też nieco inne aromaty. Więcej tu nut drożdżowych i mineralnych. My w Sylwestra otworzymy pet nata od Pierre-Olivera Bonhomme. o człowiek robiący dobre wina, uczeń Thierry’ego Puzelata, którego wina mieliście już okazję poznać. Uprawy naturalne i maksymalna ekspresja charakteru siedliska, to najważniejsze cechy jego podejścia do winiarstwa. Ten pet-nat będzie dla Was prawdziwą przygodą, szczególnie jeśli przegryziecie do niego smażone sardynki.
Wracamy do klasycznych stylów win musujących i koniecznie musimy wspomnieć o cremantach. Nazywa się w ten sposób francuskie wina musujące z innych regionów niż Szampania, ale otrzymywane tą samą metodą co szampan. Prezentują w związku z tym bardzo podobny charakter do tego słynnego wina, oparty na świeżej mineralności, nutach chrupkich owoców, ale też wyraźnym charakterze tostowym i drożdżowym. Takie wina powstają i w Bordeaux, i w Burgundii, ale najsłynniejsze pochodzą znad Loary i z Alzacji.
My wybieramy ten drugi region i proponujemy wytrawnego cremanta od producenta Kumpf et Meyer. Wszystkie 16 hektarów swoich winnic, położonych w pobliżu miasteczka Roshein, przy alzackim szlaku winnym, prowadzi w sposób naturalny, a jego wina w czysty i precyzyjny sposób wyrażają charakter terroir. Wino, które polecamy, świetnie łączy dojrzałość i miękkość z mineralnością i świeżością. Obok cytrusów znajdziecie w nim dojrzałe jabłko, kredowa mineralność przeplata się z maślanym tostem, a delikatne musowanie pozostawia przyjemny posmak na długo.
Kolejnym winem wartym uwagi jest na franciacorta. To włoskie wino musujące, które powstaje tak samo, jak szampan i dla którego jest chyba najpoważniejszą konkurencją. Opiera się na szczepach pinot noir i chardonnay, a wspiera je pinot blanc. Polecamy Alma od Bellavisty . Wino pełne i bogate, fermentuje w beczce i jest na tyle złożone, że świetnie skomponuje się z makaronem w delikatnie kremowym sosie. Bellavista to jeden z najważniejszych producentów tego stylu. Działa w Lombardii, krainie franciacorty, proponuje kilku stylów swojego wina musującego, które warto poznawać jeden po drugim. Franciacortę tej klasy proponujemy zostawić na poważniejsze świętowanie w gronie najbliższych, podobnie jak szampana, o którym kilka słów poniżej.
Szampan to zdecydowanie najważniejsze wino musujące. Cieszy się największym uznaniem. Powstaje w Szampanii we Francji za pomocą metody, która zakłada przeprowadzenie drugiej fermentacji w butelce. Chociaż szampan zawsze prezentuje określony styl, to różnice pomiędzy różnymi producentami są znaczne. Tak na poziomie stylistycznym, jak i jakościowym. Wybór Vinify to Pol-Cochet i jego szampan Grande Reserve. Historia Pol-Cochet sięga XIX wieku, ich siedziba mieści się w słynnym Ambonnay. Większość upraw należących do producenta to ekologicznie uprawiany pinot noir. W Grande Reserve stanowi on parę z chardonnay, a jak wiemy, ten duet jest podstawą wielu najsłynniejszych szampanów. Spróbujcie tego wina z tartą z łososiem albo z ostrygami. Jeśli Wasza impreza sylwestrowa to fine casual, szampan świetnie sprawdzi się z frytkami lub mocno maślanym popcornem.
Nieco innym stylem jest różowy szampan. W ramach tej kategorii też wyróżnimy style bardziej pełne i owocowe oraz świeższe, szczuplejsze i mineralne. Często zależy to od metody produkcji. Wyróżniamy dwie najważniejsze: metoda saignee oraz assemblage. Szampany tworzone pierwszę metodą opierają się tylko na czerwonych winogronach, metoda assemblage zakłada z kolei dodanie do bazowego wina białego pewnej ilości wina czerwonego. Często te pierwsze wina są bardziej miękkie i wyrażają sobą więcej owocowości, drugie zaś charakteryzuje większa świeżość i elegancja. Różowe wina musujące to niezwykle uniwersalna kategoria, jeśli chodzi o łączenie z jedzeniem. Sprawdzą się pomysły klasyczne oraz te bardziej szalone. My naszego różowego szampana Rubis od Louisa Barthelemy podamy do halibuta w sosie beurre blanc, którego zjemy przed przyjęciem.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...