W tym roku spóźniony, ale wreszcie się zaczął – sezon na szparagi, przez Niemców nazywany ,,Spargelzeit” i uważany za prawdziwy początek wiosny. Szczególnie upodobali sobie oni białe szparagi, delikatniejsze od zielonych, bardziej orzechowe w smaku, ale odrobinę trudniejsze w przygotowaniu, bo wymagają obrania i dłuższego gotowania. Warto jednak wiedzieć, że i białe i bardziej popularne, zielone szparagi, należą tak naprawdę do jednego gatunku. Kolor jadalnych pędów zależy od sposobu uprawy: zielone  wyrastają nad powierzchnię gruntu,  a białe są hodowane przysypane ziemią, w specjalnych kopcach, bez dostępu światła. Istnieją także szparagi fioletowe – w Polsce trudne do kupienia, choć bywają w Gospodarstwie Ludwik Majlert, miejscu kultowym dla warszawskich miłośników szparagów. Surowe wyglądają spektakularnie, po ugotowaniu zmieniają kolor na zielony i są bardzo subtelne w smaku.

Bogata historia szparagów

Kulinarna historia szparagów jest bardzo długa; ceniono je już w starożytnym Egipcie, a szczególnymi ich miłośnikami byli Rzymianie. Katon w swoim podręczniku o uprawie roli i gospodarowaniu na wsi (De agri cultura), uznał szparagi i kapustę za jedyne warzywa godne uprawy. Do Polski przybyły, tak jak wiele innych warzyw, w XVI wieku za sprawą królowej Bony.

Szparagi można przyrządzać na bardzo wiele sposobów:

  • gotować,
  • grillować,
  • smażyć,
  • gotować na parze.

Jakie wino wybrać do dań ze szparagami?

Dania, w których grają główną rolę, jak szparagi z jajkiem w koszulce, risotto ze szparagami, grillowane szparagi z oliwą i parmezanem, są proste w wykonaniu, a wyrafinowane w smaku. Niektórzy sommelierzy uważają, że szparagi stanowią spore wyzwanie, jeśli chodzi o dobre połączenie z winem, bo mogą sprawić, że wino nabierze cierpkiego, metalicznego posmaku. Dla mnie jednak zawsze wino i szparagi były idealną parą. Lubią się bardzo z grüner veltlinerem, silvanerem, chablis czy pinot grigio.

Zobacz poniżej wina idealnie pasujące do szparagów.