Dlaczego wybraliśmy te wina dla Was na Wielkanoc? Parę wskazówek, co macie w koszyku i jak łączyć te wina z ulubionymi potrawami. Udanej degustacji!
Oliveda Brut Jove – słynna cava, czyli wino musujące robione metodą tradycyjną w Hiszpanii. To świetny pomysł na początek śniadania wielkanocnego. Pasuje do jajek pod wieloma postaciami, sprawdzi się również do wędzonej ryby, np. łososia ze świeżym pieczywem.
L'Armangia Barbera d'Asti – klasyczna czerwień z Piemontu. Ekspresyjna i wyrazista barbera od niedużego, rodzinnego produenta. Zachwyca bogactwem aromatów, wśród których znajdziecie nuty owoców leśnych, ściółki, ale też ziół i przypraw. Świetnie komponuje się z mięsnym gulaszem z pieczarkami, szarpaną wołowiną z odrobiną kiszonki lub ze świąteczną pieczenią z bogatym sosem.
Nigl Grüner Veltliner Gärtling – to wino z klasycznego, białego austriackiego szczepu, który świetnie się łączy z polską kuchnią. Pasuje do naszej ulubionej sałatki warzywnej na bazie ziemniaków i majonezu. Sprawdzi się do lekkich mięs wieprzowych i szynki z indyka. Ciekawe jak będzie pasowało do chrzanu?
Lambuena Roble – to świetne czerwone wino z Ribera del Duero, jednego z najbardziej znanych hiszpańskich regionów winiarskich. Powstają tam pełne, bogate w smaki i aromaty wina. Potrzebujemy takich win do świątecznych dań mięsnych – pieczyste, szynki czy rostbefy będą miały godnego kompana.
Birds of Paradise Riesling Reserva – doskonały riesling z Chile. Polecamy do tatara z pstrąga i wędzonych ryb. Wino ma na tyle dużo struktury, że połączy się również z drobiem i wieprzowiną.
Chcecie wiedzieć więcej – użyjcie kodu QR na butelce.