Dlaczego wybraliśmy te wina dla Was na Wielkanoc? Do zestawu HAPPY EASTER VIP wrzuciliśmy kilka produktów z półki „premium”. Parę wskazówek, co macie w koszyku i jak łączyć te wina z ulubionymi potrawami. Udanej degustacji!
L'Armangia Barbera d'Asti Nizza "Titon" – Tradycyjna, klasyczna barbera. Nie zawiedzie Was, gdy zdecydujecie się sięgnąć po tę butelkę. Chrupkie wiśnie, czereśnie, dużo nut ziołowych i ogólnie charakter lasu po deszczu. Połączcie ją z pieczenią lub wolno duszonym gulaszem, ale koniecznie z dodatkiem grzybów.
Blancher Cava Reserva Brut "1955” – popisowa cava od tradycyjnegoproducenta, który w nazwie 1955 wina odwołuje się do daty założenia winiarni. Pasuje do jajek pod wieloma postaciami, sprawdzi się również do wędzonej ryby, np. łososia ze świeżym pieczywem lub chałką.
Marcarini Dolcetto d’Alba "Fontanazza" – klasyczne wino z Piemontu, w większości wypijane przez samych Włochów, którzy łączą je między innymi z insalata russa czyli naszą sałatką warzywną. Wino owocowe, radosne i świeże. Świetnie się sprawdzi do lżejszych mięs drobiowych i wieprzowych oraz szynek i salami.
Huber Grüner Veltliner Terrassen – świetne wydanie białego szczepu grüner veltliner o krągłym charakterze, wysoko punktowane przez specjalistów. Wino idealnie koresponduje z naszą polską kuchnią, sprawdzi się między innymi do pieczonego indyka w ziołach z dodatkiem wyczekiwanych szparagów.
Leitz Riesling “Eins Zwei Dry” – białe wino, które Niemcy potrafią robić najlepiej, czyli riesling. Wino od jednego z najlepszych winiarzy w regionie. Polecamy do tatara z pstrąga i wędzonych ryb. Wino ma na tyle dużo struktury, że połączy się również z drobiem i wieprzowiną.
Chcecie wiedzieć więcej o winie – użyjcie kodu QR na butelce.