Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Zapraszamy do lektury drugiej części naszego sylwestrowego przewodnika (link do cześci pierwszej - Jakie wino musujące na sylwestra)! Sylwester to czas zabawy, dlatego przygotowaliśmy coś rozrywkowego. O ile pierwsza część poradnika przedstawiała klasyczne style win musujących i opowiadała o ich charakterze, to druga będzie poświęcona temu, co nieszablonowe. Jeśli nie szukacie w winie tylko śladu terroir, a raczej czystej przyjemności, to ten tekst jest dla Was.
Wina musujące niezwykle łatwo łączą się z jedzeniem. Jeśli macie wątpliwości, co podać do jakiegoś dania, postawcie na butelkę dobrych bąbli - szanse powodzenia są naprawdę wysokie. Ta uniwersalność sprawia też, że do win musujących możemy zaproponować naprawdę szerokie menu. Wysoka kwasowość, intensywne, czyste aromaty i relatywnie niski alkohol sprawiają, że ciężko pomylić się wybierając wino musujące do jedzenia.
Szkół tworzenia połączeń wina z jedzeniem jest wiele. Jeśli bliska nam klasyka, to pewnie jako pierwsze do głowy na myśl o szampanach przychodzą nam kawior i ostrygi. Intensywny, często mineralny szampan doskonale łączy się ze słonym i morskim charakterem obu potraw, a wysoka kwasowość wina czyni tu prawdziwe cuda, zastępując sok z cytryny i rozświetlając to połączenie. Sprawdzi się każdy szampan, choć VINIFY do ostryg poleca raczej te bardziej świeże, mineralne, jak na przykład Pol-Cochet (spróbujcie ostryg z zielonym tabasco), a do kawioru nieco pełniejszy Blanc de Noirs od Alaina Bernarda.
Magiczne połączenia win musujących z jedzeniem sięgają oczywiście nieco dalej. Dobrej jakości i odpowiednio przyrządzony stek to zdaniem wielu jedno z najwyższych doświadczeń kulinarnych. Zgadzamy się z tą tezą i idziemy krok dalej, dodając do takiego steka kieliszek różowego wina musującego. Musi to być oczywiście wino odpowiedniej klasy, wagi i intensywności, aby poradziło sobie w takim połączeniu. Bellavista Rosé idealnie spełnia te wymagania. Mocno owocowy profil, pełne ciało, solidna konstrukcja i wysoka kwasowość czynią je świetnym kompanem dla soczystego steka. Jeśli dodamy do tego ciekawy bukiet, wyraźnie ziołowy i tostowy, nawet nieco dymny, może okazać się, że otrzemy się o połączenie idealne.
Comfort Food to hasło ostatnich lat. Choć klasyka nigdy nie wyjdzie z mody, to dziś coraz więcej z nas szuka w swoim życiu więcej prostych, codziennych przyjemności. Dość szybko okazało się, że szampan z ostrygami rzeczywiście tworzy połączenie wybitne, ale z równie dużym powodzeniem można podać go z frytkami lub popcornem. Kluczem pozostaje wysoka kwasowość, która przecina jak nóż smażone w oleju frytki lub mocno maślany popcorn. Nie musicie też do takich połączeń koniecznie wykorzystywać szampana. Sprawdzi się wiele innych win musujących, szczególnie tych, w których znajdziecie dużo nut tostowych i drożdżowych. Naszym ulubionym wyborem wciąż są wina od Kumpf et Meyer z Alzacji. Jego podstawowy Brut z jeszcze ciepłym popcornem (próbowaliście już takiego ze słonym karmelem?) przenosi nas na inny poziom.
Tacosy, tosty i tortilla znajdą się na każdej imprezie i chyba nie ma co ukrywać, że będzie inaczej. Tacosy z tuńczykiem lub szarpaną wołowiną w sosie bbq, tosty ociekające masłem i serem, tortilla z łososiem i kukurydzą… powinniście już wiedzieć, czego potrzebujecie do stworzenia idealnego połączenia. Wysoka kwasowość i mocne bąbelki dla odparcia tłustego charakteru przekąski, aromaty dymne i tostowe komponujące się z podobnymi w jedzeniu. Dla wyraźnego kontrastu stawiamy na wersję brut nature i polecamy cavę od familia Olivieda. Świeżość i wytrawność czynią tę cavę wyjątkowo uniwersalną. Jeśli na Waszym stole pojawi się sushi, koniecznie przygotujcie o jedną butelkę więcej, niż uważacie, że potrzeba. Ponieważ jednak surowa, wytrawna cava nie będzie odpowiednim wyborem dla każdego, polecamy też sprawdzone połączenie dla miłośników nieco delikatniejszych win. Półwytrawna cava czy prosecco extra dry doskonale sprawdzą się ze springrollsami, szczególnie podanymi z lekko słodkim sosem. My podamy prosecco od Masottiny.
Poruszamy niebezpieczny i kontrowersyjny temat. Dla wielu ludzi pomieszanie wina z czymkolwiek i stworzenie koktajlu jest nie do przyjęcia. Jednak wiele takich przepisów stało się już klasykami, jak choćby kir czy bellini. Wino to temat demokratyczny i każdy powinien podchodzić do niego w sposób dający mu najwięcej przyjemności. Podsuwamy Wam dziś kilka najbardziej popularnych przepisów i podpowiemy, jakie wina można do nich wykorzystać.
Podziel się linkiem ze znajomymi
Ładuję...