Kojarzące się z latem i beztroską, słodkie, soczyste i lekkie truskawki są jednym z najpopularniejszych dziś owoców.

Truskawki w historii kulinariów

W historii kulinariów truskawki pojawiają się dość późno. Owszem, poziomki były w Europie uprawiane w ogrodach  już w średniowieczu, ale współczesna truskawka to dzieło francuskiego botanika Antoine’a Nicolasa Duchesne’a. Na początku XVIII wieku dokonał on udanej krzyżówki dwóch odmian poziomek: pochodzącej z Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej i południowoamerykańskiej poziomki chilijskiej. Efekt okazał się wspaniały: Duchesne zajmował się ogrodami w Wersalu, prosto więc z ogrodu truskawki trafiły na stół Ludwika XIV, który się nimi zachwycił. Długo jednak były raczej rarytasem: ich produkcja na masową skalę zaczęła się dopiero jakieś sto lat temu.

Truskawki dziś

Truskawki to przede wszystkim nieodłączny składnik deserów, ponieważ świetnie komponują się z cukrem i produktami mlecznymi. Ale jako składniki wytrawnych dań również wypadają zaskakująco dobrze.

Jeśli chodzi o połączenie z winem, to oczywiście wszyscy wiemy – i stwierdzenie tego stało się niemal banałem - że najlepiej podawać je z szampanem. Inne musujące wina (raczej bardziej słodkie niż wytrawne) też jak najbardziej się sprawdzają, podobnie jak połączenia z lekkim rieslingiem o kwiatowych aromatach lub z pinot noir.

W ramach ciekawostki warto wspomnieć o winogronach odmiany fragola uva. Ich świeży sok ma wyraźny smak truskawek i bywa dodawany do prosecco tworząc Tiziano – popularny wenecki aperitif.

Zobacz poniżej wina idealnie pasujące do truskawek.