Najpopularniejszy szczep ostatnich lat? Każdy z branży bez zastanowienia powie, że to sauvignon blanc. Najpopularniejsze egzemplarze pochodzą z Doliny Loary we Francji oraz z Marlborough w Nowej Zelandii. Te pierwsze cechuje świeżość, mineralność oraz pirazynowo-trawiasty bukiet, z kolei te drugie są dużo dojrzalsze z nutami marakui, grejpfruta oraz agrestu z klasyczną pirazynową nutą. Przez lata konsumenci mieli okazję spróbować win z różnych apelacji i od różnych producentów, co wydaje się, że doprowadziło do znudzenia i poszukiwania alternatyw dla tego przyciągającego w stylu wina, bo przecież ileż można pić to samo? To jak jeść pomidorową 5 razy w tygodniu. Każdy ją kocha, ale bez przesady. Poniżej kilka propozycji na udany wieczór z drugą połówką lub na spotkanie z przyjaciółmi. Przyda się więcej niż jeden as w rękawie.
Dziś skupimy się perełkach z nowego świata będących godnym zastępcą nowozelandzkiego sauvignon. Pierwszy z nich to Torrontes od producenta Manos Negras znajdującego się w najwyżej położonym na świecie winiarskim regionie Salta w Argentynie, gdzie winorośla są uprawiane na wysokościach ponad 3000 m.n.p.m. Jest to szczep, który jest naturalną krzyżówką Muscat Blanc a Petits Grains i lokalnego Criolla Chica. Daje wina super aromatyczne, bogate w nuty zarówno kwiatowe, takie jak biały bez i wiciokrzew, jak i nuty owocowe, dojrzałych winogron i soczystych brzoskwini. Jest tu sporo limonki i grejpfruta, który szczególnie dominują na podniebieniu nadając rześki i sprężysty charakter temu winu. Jest to idealne wino na wiosnę oraz lato do sałatek, dań ze szparagów oraz owoców morza z ziołami.
Drugą alternatywą jest Pinot Gris od Greywacke, który jest prywatnym projektem Kevina Judda, stojącego za sukcesem Cloudy Bay. Mamy tu bogate aromaty dojrzałych moreli, brzoskwiń, pomelo, fig, miodu oraz przypraw jak gałka muszkatołowa i kardamon. To opcja dla tych, którzy lubią odrobinę cukru resztkowego, który jest tutaj świetnie zintegrowany i podbija intensywność aromatów. To daje duże pole do manewru z pairingami. Kuchnie azjatyckie, szczególnie tajska, koreańska i syczuańska oraz ich przyprawowość wraz z pikantnością będą beneficjentami cukru resztkowego, który złagodzi ostrość na podniebieniu i spotęguje przyjemność smaków. To jedno z tych win, które po prostu sprawia, że się uśmiechniesz do siebie. Ciężko znaleźć dojrzałe Pinot Gris, więc upewnij się, że zdążysz je kupić zanim się rozejdą ostatnie butelki
Dla fanów win z zaznaczoną kwasowością ikona wśród win Australijskich - Grosset “Polish Hill” Riesling. Tutaj jeszcze młodziutki riesling będzie dominował cytrusami, głównie sokiem z limonki i tartą cytrynową z zadziorną mineralnością do parowania z owocami morza i rybami w lekkich białych sosach. Pssst.. Kup dwie butelki. Jedną na dzisiaj, a drugą spróbuj za minimum trzy lata. Wtedy pożałujesz, że nie wziąłeś ich więcej! Jeden z najpiękniej dojrzewających rieslingów na świecie!
Zapraszamy do kolejnej części "Alternatywy dla sauvignon blanc II".