Spragnieni kolejnych alternatyw dla sauvignon blanc? (zapraszam także do I części Alternatyw dla sauvignon blanc). A może po prostu wolicie wina ze Starego Świata?

Pierwszy na myśl przychodzi mi Silvaner

Często przeoczony przez sommelierów, ale nie Vinify.pl! Świętne egzemplarze pochodzące z Alzacji od Domaine Hirtz et Fils w dwóch odsłonach. Pierwsza pochodząca ze starych krzewów (Vielles Vignes) jest lżejsza i świeższa i pachnie jak wiosna. Trochę kwiatów, trochę zieleni z cytrusami oraz owocami z sadu Twojego dziadka. Idealne do sałatek oraz dań ze szparagami, bobem czy owoców morza.

Silvaner tym razem z Zotzenberg

Druga propozycja to Silvaner pochodzący z Zotzenberg, będącego jedynym Grand Cru pozwalającym na uprawę i produkcję win z tego szczepu. To unikatowe wino ma więcej ciała i złożoności, a same aromaty są wyraźnie dojrzalsze. Dużo kandyzowanych owoców, gruszek i papierówek z wyraźną mineralnością wkomponowaną w oleistą teksturę. Spróbuj go z pieczonym kurczakiem w ziołach, ceviche z małży Św. Jakuba lub po prostu z pastą pesto. 

Wina białe z Piemontu

Ostatnim hitem sezonu są białe wina z Piemontu, tak zdominowanego przez czerwone odmiany, a wśród nich Arneis - prawdziwa perełka. Orzeźwiające i mineralne z dominującymi aromatami soczystych jabłek, brzoskwiń, limonek a także kwiatów pomarańczy i migdałów. Idealne na piknik, lub do dań z owoców morza.  

Perełki - alternatywy dla sauvignon blanc

Także Albarino jest ostatnio na fali. Słone, mineralne, bogate w cytrusy i owoce pestkowe. Pazo Senorans to król uprawy Albarino, więc nie musisz szukać dalej, bo nic lepszego z tej odmiany nie znajdziesz! 

Jako wisienka na torcie dla Was dziś jeden z moich ulubionych szczepów - Marsanne. Tutaj jest pełny w smaku z krągłością na podniebieniu. Dominują dojrzałe brzoskwinie, morele, mandarynki, skórka pomarańczowa i miód z subtelną nutą ziołową kopru włoskiego oraz warzyw. Genialne z daniami treściwymi i ziołowymi takimi jak vitello tonnato, gęś pieczona w ziołach, dorsz z aioli czy po prostu makaron z pesto