Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.
Wiesz, jak bardzo się cieszymy, że dołączasz do grona tych,
którzy kochają jakościowe, a także
ekologiczne i naturalne wina?
Baaaardzo!
Już za chwilę przekonasz się, co dobrego mamy w ofercie!
Tymczasem sprawdź swój mail - wysłaliśmy link do pierwszego logowania.
Z góry dziękujemy za kliknięcie w ten link i - rzecz jasna - zapraszamy na pierwsze zakupy!
Zespół VINIFY.PL
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Dostarczamy dobre wina w 48 h! Darmowa dostawa od 299 PLN.
Celler del Roure to interesujący project z Clariano, w południow-zachodniej części Walencji. Winiarnię założył wraz z ojcem Pablo Calatayudem pod koniec lat 90. Paradoksalnie żaden z nich nie miał wcześniejszych doświadczeń związanych z produkcją wina. Pierwsze nasadzenia to popularne w regionie tempranillo, merlot i cabernet sauvignon, najczęściej w kupażu z monastrell. Wraz ze świadomością siedliska stopniowo wzrosły także winiarskie aspiracje producentów. Zdecydowali się oni na poszukiwania zorientowane na stare odmiany winogron, popularne w regionie przed filokserą. Przypadkowe spotkania z lokalnymi rolnikami zwróciły ich uwagę na zapomnianą odmianę mando. W 2006 roku rodzina kupiła posiadłość z czterdziestoma hektarami w Moixent, która obejmowała bardzo starą podziemną piwnicę, z około stu glinianymi amforami, które posłużyły jako idealne naczynia do dojrzewania, dość neutralne, pozwalające zachować winom świeżość oraz nowy wymiar smaku. To był początek zupełnie nowej gamy win, które utożsamiano z wizerunkiem ważki umieszczonej na etykiecie, będącej symbolem lekkości.
Celler del Roure to interesujący projekt z Clariano, w południow-zachodniej części Walencji. Winiarnię założył wraz z ojcem Pablo Calatayudem pod koniec lat 90. Paradoksalnie żaden z nich nie miał wcześniejszych doświadczeń związanych z produkcją wina. Pierwsze nasadzenia to popularne w regionie tempranillo, merlot i cabernet sauvignon, najczęściej w kupażu z monastrell. Wraz ze świadomością siedliska stopniowo wzrosły także winiarskie aspiracje producentów. Zdecydowali się oni na poszukiwania zorientowane na stare odmiany winogron, popularne w regionie przed filokserą. Przypadkowe spotkania z lokalnymi rolnikami zwróciły ich uwagę na zapomnianą odmianę mando. W 2006 roku rodzina kupiła posiadłość z czterdziestoma hektarami w Moixent, która obejmowała bardzo starą podziemną piwnicę, z około stu glinianymi amforami, które posłużyły jako idealne naczynia do dojrzewania, dość neutralne, pozwalające zachować winom świeżość oraz nowy wymiar smaku. To był początek zupełnie nowej gamy win, które utożsamiano z wizerunkiem ważki umieszczonej na etykiecie, będącej symbolem lekkości.
Areał: 30h
Enolog: Pepe Raventos i Frances Escala
Gleba: wapień
Podziel się linkiem ze znajomymi
Przed zaangażowanie w produkcję wina cała rodzina zajmowała się przemysłem meblarskim. Hiszpańskie amfory zwane są tinajas, a ich zastosowanie pozwala zachować świeżość pełną naturalnej ekspresji poszczególnych odmian. Etykiety zaprojektował Dani Nebot, znany hiszpański grafik i wielokrotnie nagradzany designer.
Ładuję...