Celler del Roure to interesujący project z Clariano, w południow-zachodniej części Walencji. Winiarnię założył wraz z ojcem Pablo Calatayudem pod koniec lat 90. Paradoksalnie żaden z nich nie miał wcześniejszych doświadczeń związanych z produkcją wina. Pierwsze nasadzenia to popularne w regionie tempranillo, merlot i cabernet sauvignon, najczęściej w kupażu z monastrell. Wraz ze świadomością siedliska stopniowo wzrosły także winiarskie aspiracje producentów. Zdecydowali się oni na poszukiwania zorientowane na stare odmiany winogron, popularne w regionie przed filokserą. Przypadkowe spotkania z lokalnymi rolnikami zwróciły ich uwagę na zapomnianą odmianę mando. W 2006 roku rodzina kupiła posiadłość z czterdziestoma hektarami w Moixent, która obejmowała bardzo starą podziemną piwnicę, z około stu glinianymi amforami, które posłużyły jako idealne naczynia do dojrzewania, dość neutralne, pozwalające zachować winom świeżość oraz nowy wymiar smaku. To był początek zupełnie nowej gamy win, które utożsamiano z wizerunkiem ważki umieszczonej na etykiecie, będącej symbolem lekkości.

Celler del Roure to interesujący projekt z Clariano, w południow-zachodniej części Walencji. Winiarnię założył wraz z ojcem Pablo Calatayudem pod koniec lat 90. Paradoksalnie żaden z nich nie miał wcześniejszych doświadczeń związanych z produkcją wina. Pierwsze nasadzenia to popularne w regionie tempranillo, merlot i cabernet sauvignon, najczęściej w kupażu z monastrell. Wraz ze świadomością siedliska stopniowo wzrosły także winiarskie aspiracje producentów. Zdecydowali się oni na poszukiwania zorientowane na stare odmiany winogron, popularne w regionie przed filokserą. Przypadkowe spotkania z lokalnymi rolnikami zwróciły ich uwagę na zapomnianą odmianę mando. W 2006 roku rodzina kupiła posiadłość z czterdziestoma hektarami w Moixent, która obejmowała bardzo starą podziemną piwnicę, z około stu glinianymi amforami, które posłużyły jako idealne naczynia do dojrzewania, dość neutralne, pozwalające zachować winom świeżość oraz nowy wymiar smaku. To był początek zupełnie nowej gamy win, które utożsamiano z wizerunkiem ważki umieszczonej na etykiecie, będącej symbolem lekkości.

Areał: 30h

Enolog: Pepe Raventos i Frances Escala

Gleba: wapień