Philipp Kuhn to jeden z najciekawszych producentów w Palatynacie. Bardzo duże znaczenie dla niego mają wina czerwone, które stanowią 50% jego produkcji.
Podstawą tych nasadzeń jest pinot noir, na którego kładzie się zresztą największy nacisk, a towarzyszą mu st.laurent, merlot i cabernet sauvignon. Zbiory owoców zawsze odbywają się ręcznie, często w kilku przejściach przez winnicę w celu zapewnienia optymalnego stopnia dojrzałości. Ostatnie zbiory zdarzają się nawet w listopadzie!

Wszystkie czerwone wina dojrzewają w dębowych beczkach. Im wyższa jakość winogron, tym więcej nowej beczki, dlatego wina delikatniejsze i przeznaczone do szybszego wypicia dostają nieco mniej dębu. Czas dojrzewania waha się w przedziale 16 i 20 miesięcy.

Druga połowa to oczywiście szczepy białe. Najważniejsze dla producenta są rieslingi i odmiany burgundzkie, którym towarzyszą gewurztraminer, sauvignon blanc i niezwykle aromatyczny viognier. Wszystkie z nich winifikowane są w środowisku beztlenowym, dla jak największego zachowania świeżości i owocowości. Możecie w związku z tym mieć pewność, że kupując wina od Philippa Kuhna, otrzymacie butelki pełne młodzieńczego i owocowego charakteru.

Wina winifikuje się przy pomocy tradycyjnych metod, bez szypułek.

 

Winemaker: Philipp Kuhn