Rioja - jeden z najważniejszych regionów winiarskich na świecie. Kochany i nienawidzony w równym stopniu. Wielu zarzuca temu hiszpańskiemu regionowi jednakowość i uniwersalność, powtarzalność, podążanie za jednym, wyraźnie określonym stylem i zdezaktualizowanie się wobec dzisiejszych trendów i standardów. Drudzy mówią o bardzo bogatej historii, ogromie zasług dla hiszpańskiego winiarstwa oraz o topowych, mitycznych wręcz producentach, którzy reprezentują stary, klasyczny styl regionu. Rioja podjęła ostatnio próby mające na celu dogonienie reszty stawki, zaczyna stawiać na ekspresję charakteru pojedynczych wiosek i siedlisk. Co by jednak nie mówić, Rioja zawsze pozostanie klasykiem, aktualnym i ważnym, dlatego warto poznawać tego region cały czas od nowa.

Dlatego przedstawiamy cztery flaszki, które dają doskonały obraz regionu. Po prostu musicie je znać. Raz więcej beczki, potem więcej owocu, kilka propozycji zupełnie świeżych, a wszystkie od producentów rzemieślniczych, skupionych na jakości, których wina leżą możliwie daleko od anonimowych butelek z taśmowych propozycji od wielkich graczy.

10% off z kodem RIOJA i dostawa pod drzwi. Prosta sprawa, hiszpańska dostawa prosto z Vinify!

  • Badiola Tempranillo De Laderas 2018 - nowy producent z regionu Rioja zaczynający z wysokiego C. Prezentujemy jego debiutancki rocznik, który jest tak dobry, że już nie możemy się doczekać kolejnego. Owoce pochodzą z prestiżowego subregionu Rioja Alavesa, zbierane są z dość starych krzewów, po czym fermentują w stalowej kadzi i dojrzewają w beczce. Efektem jest pyszne wino łączące w sobie cechy dobrego tempranillo, czyli dużo chrupkiego, świeżego owocu spod znaku czereśni i żurawiny, wyraźnych tanin i porządnej kwasowości z naprawdę sprawnym, choć nienachalnym winemakingiem. Dojrzewanie w beczce dodaje tu tła, a nie wychodzi na wierzch. Piękne, codzienne wino, którego zapas zawsze warto mieć w lodówce!
  • Lindes de Remelluri Vinedos de San Vicente 2018 - Rzemieślniczy, niemal naturalny producent z regionu Rioja. Możliwie czyste uprawy, spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach, celujemy w ekspresję ziemi, miejsca i czasu. Tempranillo występuje tutaj w duecie z grenache, tworząc blend nieco pełniejszy i bardziej soczysty niż klasyczny wzorzec. Wciąż jednak mówimy o winiarstwie właściwie naturalnym, dlatego świeżość i energia są w tym winie najważniejsze. Spróbujcie z jagnięciną albo policzkami wołowymi i zapewniamy, że długo nie sięgnięcie po inne połączenie.
  • Bodegas Hermanos Pecina Senorio de P. Pecina Crianza 2016 - ręczne zbiory, klasyczny styl, kwasowość, koncentracja i sporo beczki, efektem czego jest niesamowity potencjał do starzenia. Hermanos Pecina działa dopiero od 1997 roku, ale robi wina takie, jakie powstawały 100 lat temu. Piękne i eleganckie wina, które składają hołd starej szkole regionu Rioja. To wino to wariant Crianza, czyli pół drogi pomiędzy owocem a użyciem beczki. Trafia idealnie w środek pomiędzy soczystością i delikatnym utlenieniem. Riojy można się uczyć na przykładzie tego wina. 
  • Valenciso Rioja Reserva 2014 - waga ciężka. Do wersji Reserva zawsze trafiają tylko najlepsze owoce szczepu tempranillo. Dla poradzenia sobie z długim dojrzewaniem w beczce potrzebna jest wysoka koncentracja i balans między cukrami i kwasowością, dlatego nie każde winogrono może sobie z tym poradzić. To wino dla fanów win pełnych i bogatych, gdzie pociągający dojrzałością owoc spotyka się z intensywną beczką. Całość nie jest jednak przesadzona, ponieważ producent doskonale zna się na rzeczy i potrafi zachować w winie odpowiednio dużo kwasowości. Śmiało łączcie to wino z intensywnymi potrawami - my lubimy je z pieczoną jagnięciną lub kaczką confit.

Żaden zbiór przeżyć ze świata wina nie jest kompletny bez win z regionu Rioja!