Dużo dzieje się piwnicach polskich winiarzy zorientowanych na produkcję win musujących.

W chłodnym klimacie, gdzie kwasowość i lekki styl wina wpisane są w lokalny koloryt, buzują w butelkach nowe koncepcje. Ostatnie lata przyniosły widoczny progres w segmencie win musujących, a ich jakość oraz dostępność nieustannie rośnie. Krajowe i zagraniczne konkursy winiarskie tylko potwierdzają fakt, że być może jest to jedna z najbardziej perspektywicznych dróg do sukcesu i kierunek, w którym należy patrzeć.

Gdzie znajdują się polskie winiarnie produkujące bąbelki metodą tradycyjną?

Krosno Odrzańskie, województwo lubuskie

Sława win musujących nadchodzi z okolic Krosna Odrzańskiego w województwie lubuskim. Działa tam pięć winiarni produkujących bąbelki metodą tradycyjną, wyłącznie z odmian szlachetnych. Za powodzeniem nowego nurtu stoi Guillaume Dubois - właściciel i założyciel winnicy Gostchorze. Jest Francuzem i Polakiem (od strony mamy). Swoją działalność zaczynał od niewielkiej organicznej piekarni. Szybko jednak dostrzegł potencjał regionu, pewne punkty wspólne z Szampanią oraz niszę do wypełnienia na polskim rynku wina. Swoje pierwsze próby podjął w roku 2014. Niewielka winiarnia, połączona dosłownie z rodzinnym domem oraz nową powstała strefa do spotkań i degustacji, stanowią bardzo spójny koncept. W otoczeniu sprowadzanych z Francji, starych, lecz pięknych i niezawodnych sprzętów do produkcji wina, tworzy się nowa historia.

GostArt Cuvee - wina inspirowane szkołą francuską

Guillaume jest autorem dwóch etykiet GostArt Cuvee. To wina o różnym stopniu wytrawności, wykonane metodą tradycyjną, inspirowane szkołą francuska, lecz bazujące na winogronach zebranych lokalnie. Oparte są na odmianach pinot blanc, pinot gris oraz riesling, w proporcjach zależnych od potencjału poszczególnych roczników. Aromatyczne, a zarazem kompleksowe i bardzo eleganckie, potwierdzające naturalne walory siedliska.

Wersja wytrawna GostArt Cuvee sprawdzi się na świątecznym stole solo jako aperitif, a także wstęp do rozmowy o tradycji oraz polskim winiarstwie. Lekko drożdżowa i dość solidna struktura dobrze zagra również z pieczonym schabem i białą kiełbasą. GostArt półwytrawny to bardzo wdzięczny towarzysz dla drobiowych pasztetów oraz piaskowych babek i szarlotki.

Sprawdź specjalne zestawy win: POLSKIE BĄBLE i POLSKIE BĄBLE SWEET.

Wymysłów Francuski, województwo łódzkie

Kolejnym znaczącym miejscem na mapie polskich win musujących jest Wymysłów Francuski w województwie łódzkim. Działa tam winiarnia Jantoń - mała produkcja wielkich win jak podkreśla jej właściciel Jacek Jantoń. Pierwsze nasadzenia zostały wykonane w roku 2013. Początkowo wino stanowiło rodzinną pasję, która szybko przerodziła się w większy projekt. Obecnie winnica ma ponad dwa hektary obsadzone odmianami riesling, seyval blanc, solaris, cabernet cortis, leon millot oraz rondo, starannie dobranymi do klimatu i warunków glebowych. Powstają w niej wina jedyne w swoim rodzaju, wykonane z pasją i zaangażowaniem, dostępne w najlepszych enotekach i restauracjach.

Jantoń - jedna z najszerszych w tej kategorii ofert na krajowym rynku wina

Winiarnia ma w swojej ofercie pięć win musujących, wyprodukowanych również metodą tradycyjną (Jantoń Brut Nature, Jantoń Demi Sec, Jantoń Blanc de Blanc, Jantoń Rose). Białe, oparte są na świetnym w tej roli hybrydowym (mieszaniec międzygatunkowy) szczepie seyval blanc i dojrzewają na osadzie przez jedenaście miesięcy. Różowe bazuje na bardzo popularnej w Polsce odmianie rondo, dość wyrazistej w kolorze i aromatach. Całość stanowi jedną z najszerszych w tej kategorii ofert na krajowym rynku wina.

Każda z butelek win to świetny kompan dla dań na wielkanocnym stole. Jantoń Brut Nature najlepszy będzie w roli otwarcia, na przykład w akompaniamencie jaj faszerowanych pieczarkami, z lekką chrzanową nutą. Jantoń Rose idealny będzie do drobiu, indyka i wiosennych sałatek. Jantoń Demi Sec, z wyraźną nutą owocowej słodyczy idealnie będzie na deser, do ciast z owocowymi dodatkami - na przykład z rabarbarem, czy suszoną żurawiną.

Zagrajmy więc z tradycją, metodą tradycyjną, pysznie i po polsku!