Historia winnicy Le Riche jest bardzo ciekawa. Biznes winiarski założył Etienne Le Riche. Jego rodzina od około 1970 roku zajmowała się winem w RPA, ale właściwy rodzinny projekt zaczyna się od 1996 roku. Etienne chciał być winemakerem - kupował grona od zaufanych, zakontraktowanych rolników. Bardzo szybko zyskał sławę i uznania za swoje genialne wina oparte na szczepie cabernet sauvignon.

Dziś winnicą rządzą dzieci Etienne, które oczywiście kontynuują pracę ojca, ale znacznie większą uwagę skupiają na uprawie gron, winemaking pozostawiając niejako naturze. Etienne doradza w pracy winnicy; możemy oglądać dzięki temu interesującą zmianę pokoleniową - wina nieco zmieniają swój styl ze względu na zmianę wagi, jaką w winnicy przykłada się do winemakingu. Etienne chciał mieć wszystko pod kontrolą, podczas gdy jego potomkowie pozwalają w winach wybrzmieć głośniej ziemi i owocom.

“Nasza filozofia winemakingu zaczyna się tam, gdzie każda filozofia dobrego winemakingu powinna się zaczynać - w winnicy. Wszystkie nasze decyzje opieramy na warunkach panujących w danej winnicy i zależą od tego, w jakiej kondycji są nasze winogrona” - motto rodziny Le Riche.

Winogrona pochodzą z wardów Jonkershoek i Simsonberg w Stellenbosch, gdzie korzystają z wpływów oceanu i gdzie rosną na geologicznie starch, dobrze drenujących glebach, zapewniających im takie warunki, jakich owoce potrzebują do stworzenia wysokiej klasy win. To nowe RPA, pokazujące styl zbieżny z oczekiwaniami współczesnych konsumentów, które jednocześnie nie zrywa z tym, od czego winnica Le Riche zaczynała.