Winiarnia została założona w latach dziewięćdziesiątych. Znajduje się w pobliżu Roshein, przy słynnym alzackim szlaku winnym. Obecnie obejmuje areał szesnastu hektarów winorośli, obsadzonych na siedemdziesięciu parcelach. Głównym zarządcą i enologiem jest Julien Albertus, pełniący te funkcje od 2010 roku. Działalność Juliena przyniosła przejście na profil upraw i produkcji naturalnej. W kontekście klientów przyzwyczajonych dla klasycznych win, była to decyzja ryzykowna. Mimo szerokiego grona sceptyków, Julien bardzo szybko udowodnił swoje racje, zyskując nowych odbiorców wśród miłośników win odważnych i niekonwencjonalnych oraz naturalistów. W efekcie wina Kupf et Meyer znane jest w nie tylko w Alzacji, a jego wina cechują się różnorodnością w aromatach, są to często złożone i niepowtarzalne, delikatnie mętne, niezwykle żywe wina. Wśród uprawianych odmian znajdziemy: pinot blanc, auxerrois i pinot noir.

Winorośl musi być postrzegana jako całość, jest zależna od gleby, na której rośnie. Otaczającej ją fauny i flory. Klimatu, który determinuje wzrost oraz człowieka, który ją uprawia"

Enolog: Julien Albertus

Areał: 16ha